Det er en historisk dom, der sender en 91-årig mand i fængsel for tortur, som han begik for næsten 70 år siden. Foto: Martin Bager, polennu.dk.
BYDGOSZCZ: En tidligere ansat i den kommunistiske sikkerhedstjeneste er blevet dømt for tortur begået for næsten 70 år siden.
En domstol i Bydgoszcz har idømt fire års fængsel til en 91-årig tidligere ansat i den kommunistiske sikkerhedstjeneste.
Tortur i 1945
Den 91-årige mand blev dømt for tortur begået i 1945 mod medlemmer af den polske undergrundshær Armia Krajowa, der først kæmpede mod nazisterne og derefter mod kommunisterne.
Historisk dom
Dommen er historisk, fordi polske domstole tidligere har valgt at idømme betingede domme, når den anklagede var ældre. Men i denne sag valgte retten at idømme en ubetinget dom uden at tage hensyn til mandens alder. Den 91-årige mand vil derfor tilbringe de næste fire år i fængsel.
Lov fra 1932
Dommeren Jakub Koscierzynski forklarede, at dommen blev afsagt i henhold til en polsk lov fra 1932, hvor strafferammen kun var de fire år. Hvis forbrydelsen var blevet begået i dag, ville straffen sandsynligvis være meget højere.
Anklageren var tilfreds med dommen. Hverken den anklagede mand eller hans advokater var til stede i retsbygningen, da dommen blev afsagt.
Sikkerhedstjenesten
Sikkerhedstjenesten UB fungerede som kommunist-partiets hemmelige politi og efterretningstjeneste fra 1945 til 1954. UB havde til formål med alle midler at sikre det kommunistiske styre i Polen og benyttede sig i vid udstrækning af tortur og henrettelser.
Europas største modstandsbevægelse
Det var en skærpende omstændighed i dommen, at den 91-årige mand havde tortureret fængslede medlemmer af den polske undergrundshær Armia Krajowa, der var den største modstandsbevægelse mod Nazityskland i Europa. På sit højdepunkt havde Armia Krajowa mere end 600.000 medlemmer. Hærens største operation var Warszawa-opstanden, der førte til, at den polske hovedstad på en million mennesker blev jævnet med jorden.
Bekæmpet af kommunisterne
Selvom undergrundshæren havde kæmpet mod tyskerne, blev de betragtet som fjender af det kommunistiske styre efter krigen. De modstandsfolk, der var overlevet og ikke udvandrede efter krigen blev fængslet, tortureret eller dømt til døden af de kommunistiske myndigheder. Der er derfor meget få overlevende indtil i dag.