Valuta:100 PLN koster 172,22 DKK
Torsdag 19 juli 2018

Aftale om dansk-polsk gasledning underskrives snart

Polens statsminister Beata Szydlo og hendes danske kollega Lars Løkke Rasmussen er tæt på en løsning om en ny gasledning mellem Danmark og Polen. En aftale ventes underskrevet i nær fremtid. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.
Danmark-PolenWARSZAWA: Der er intense forhandlinger mellem regeringerne i Danmark og Polen om en ny gasledning. En ny dansk-polsk aftale er på trapperne.
Af: Jens Mørch
8. maj 2017 - 21:19

Der føres i øjeblikket intense forhandlinger mellem Polens statsminister Beata Szydlo og Danmark Lars Løkke Rasmussen om en ny gasledning, der skal forbinde Norge, Polen og Danmark. Den såkaldte Baltic Pipe. Kilder tæt på forhandlingerne siger til polennu.dk, at en dansk-polsk aftale om gasledningen er på vej.

Polsk initiativ

Gasledningen er et polsk initiativ, da polakkerne skal have fundet alternativer til russisk gas, når Polens aftale med Rusland udløber i 2022. Til den tid skal polakkerne have fundet andre leverancemuligheder for ikke at være afhængig af den russiske gas. En af løsningerne er en gasledning til Danmark med forbindelse til Norge, så de to lande kan sikre polakkerne gas. Og fra en af hovedpersonerne bekræftes det også, at en aftale mellem Danmark og Polen er ved at falde på plads. Mandag sagde den polske statsminister:

Bekræfter forhandlinger

- Jeg kan ikke afsløre detaljer i dag, men jeg har den seneste tid haft en række samtaler med Danmarks statsminister. Vi er begge interesserede i at finde en løsning. Forhandlingerne er i gang, og jeg håber, at vi snart er i stand til at komme med godt nyt, sagde Polens statsminister Beata Szydlo til det polske netmedie Do Rzeczy i dag.

Pres fra præsident

Da Polens præsident Andrzej Duda sidste år besøgte København, var det også med ønsket om en dansk-polsk gasledning. Siden har eksperter arbejdet på at undersøge mulighederne, og i december afsluttet energinet.dk en undersøgelse om Baltic Pipe med en anbefaling af projektet. Sidste hindring for en aftale er den formelle aftale mellem regeringslederne i Polen og Danmark.

USA tilsagn

Polakkerne har lavet gasaftaler med USA, og Trump administrationen har lovet at forsyne Polen med gas via tankskibe, hvis polakkerne kommer til at mangle gas og for at hindre afhængighed af russisk gas.

- Vi har også en alternativ plan, hvis Baltic Pipe-projektet ikke blev gennemført inden for den fastsatte tidsfrist, siger Beata Szydlo.

Polen er ved at opbygge store arealer med gastanke på lagre og anlæg ved Swinoujscie ud til Østersøen.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 19. juli 2018
18:00-00:00

Delvis skyet

Delvis skyet
25 °C

I dag, 19. juli 2018
18:00-00:00

Delvis skyet

Delvis skyet
24 °C

I dag, 19. juli 2018
18:00-00:00

Regnbyger

Regnbyger
22 °C

I dag, 19. juli 2018
18:00-00:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
24 °C

I dag, 19. juli 2018
18:00-00:00

Regn

Regn
19 °C