Danmark støtter også EU-præsident Donald Tusk

    loekke_tusk_groenland_eu_praesident

    Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen støtter en forlængelse af Donald Tusks periode som EU-præsident. Her er de to sammen under et besøg i Grønland. Lars Løkkes polske kollega Beata Szydlo meddelte lørdag, Polen ikke vil støtte Tusk som EU-præsident for yderligere 2,5 år. Arkivfoto.


    KØBENHAVN: EU-landene vil have Donald Tusk til at fortsætte som præsident, mens Polen netop har meddelt at man ikke vil bakke op om ham.


    Polen tiltrækker sig igen unødig og uheldig opmærksomhed blandt de øvrige EU-medlemslande. Lørdag meddelte Polens statsminister Beata Szydlo, at man i modsætning til de øvrige EU-lande ikke vil bakke op om en forlængelse af Donald Tusks embedsperiode som EU-præsident.

    Historisk afvisning

    Det er første gang, at et medlemsland ikke bakker op om en landsmand til en førende international toppost.

    LÆS OGSÅ
    polennu.dk: Donald Tusk fortsætter formentlig som EU præsident

    Kontroversiel formand

    Dermed viser Polen med den kontroversielle partiformand Jaroslaw Kaczynski igen sin uforsonlige og usolidariske adfærd overfor et EU, der tørster efter sammenhold og enighed. Beslutninger om udnævnelser træffes normalt i enighed i EU, men den uformelle regel brydes denne gang af polakkerne. Det var også Kaczynski der sammen med sin afdøde bror og tidligere præsident Lech Kaczynski, i lang tid blokerede for Lissabon-traktaten, der binder EU sammen.

    Danmark støtter Tusk

    Fra dansk side er der utvetydig opbakning til Donald Tusk. Statsminister Lars Løkke Rasmussen mener at den tidligere polske statsminister har gjort et rigtigt godt stykke arbejde for EU.

    – Vi støtter ham på den position, og det er også mit billede, at der er stor opbakning til det, sagde Lars Løkke til Folketingets Europaudvalg.

    Konflikter på stribe

    I forvejen er Polen i åben konflikt med Europarådet og EU-kommissionen om landets demontering af det nye og skrøbelige demokratiske fundament. På en sikkerhedskonference i München fornyelig, udstillede Polens udenrigsminister at han ikke havde forstået det formelle demokrati, og hvad en forfatning eller en grundlov betyder for et land. En kendsgerning som EU-kommissionens næstformand Frans Timmermans gjorde tydeligt for tilhørerne under deres usædvanlige debat.

    Ukendt opbakning

    Men det er heller ikke den eneste gang at den polske udenrigsminister har udstillet sin uvidenhed. I Polens kamp for at få en af de roterende pladser i FN sikkerhedsråd, forsikrede den polske udenrigsminister om, at han havde fået opbakning til sit mål fra San Escobar. Problemet er bare, at der ikke findes noget land der har det navn.

    Personligt had

    Selv om der findes mange formelle forklaringer på Polens afvisning af Donald Tusk som EU-præsident, så er hovedårsagen at regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski nærer et indædt mangeårigt had til Donald Tusk. Donald Tusk anklages af Kaczynski for sammen med Vladimir Putin at have slået hans bror ihjel ved et attentat i Smolensk i 2010. Kaczynski mener også, at Tusk modarbejder EU-tanken og modarbejder sit eget land i EU, ved at have organiseret kritikken omkring det polske demokrati. Som en yderligere katalysator til konflikten, har Donald Tusk da heller ikke spurgt den polske regering om opbakning til at fortsætte som EU-præsident.

    Pædofili tilladt

    I 2015 sagde Kaczynski, at pædofili er tilladt i Danmark og at den danske seksuelle lavalder var 12 år. En udtalelse der fik Danmarks daværende ambassadør i Polen i blækhuset. Danmark modtog aldrig en undskyldning.

    LÆS OGSÅ
    polennu.dk: Kaczynski: Det er tilladt at være pædofil i Danmark

    Hver anden polak

    I det delte Polen støtter 52 procent Donald Tusks forlængelse som EU-præsident, mens 18 procent er direkte imod, viser en meningsmåling i Polen.

    På torsdag

    Den formelle beslutning og endelige beslutning om hvorvidt Donald Tusk skal forsætte i yderligere 2 og et halv år træffes på EU-topmødet torsdag.