Danmark under stærkt internationalt politisk pres

    ukraine_praesident_petro_porosjenko_jens_moerch_polennu

    Den ukrainske præsident Petro Porosjenko var for nylig på officielt besøg i Danmark, hvor han overfor statsminister Lars Løkke Rasmussen gentog ønsket om at Danmark siger nej til den planlagte tysk-russiske gasledning, Nordstream II i Østersøen. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


    KØBENHAVN: Danmark presses fra alle side for at afklare holdningen til den planlagte Nordstream II gasledning mellem Tyskland og Rusland. Den danske regering kan stoppe projektet.


    Danmark skal godkende den planlagt tysk-russiske gasledning Nordstream II, for at den kan bygges. Ledningen skal nemlig bygges på dansk søgrund i Østersøen. Men vore tætte naboer som Ukraine, Estland, Letland, Litauen og Polen er alle store modstandere af gasledningen, da den har et sikkerhedspolitisk sigte for russerne. USA presser også Danmark for at stoppe forbindelsen. Flere danske politikere har også taget afstand fra den nye gasledning af sikkerhedsmæssige og miljømæssige årsager.

    En sag for EU

    Den danske politik på området har hele tiden været, at lade Europa-Kommissionen gå ind i sagen så unionen kan tale med en stemme i sagen. Det hører også med til forklaringen, at Danmark ikke er vilde med at gå op imod Rusland uden at have resten af Europa med.

    Tysk-fransk enighed

    Men Tyskland og Frankrig vil ikke have Europa-Kommissionen ind i sagen af frygt for forsinkelser, skriver Berlingske. Rusland, som er projektets store forkæmper, har nu købt sig indflydelse i Danmark gennem et dansk PR-bureau, skriver Politiken. Her sælger tidligere politikere og andre indflydelse mod betaling, og de har nu indledt en lobbyindsats for et dansk ja i russisk favør.

    Tidligere politikere

    I forvejen er den tidligere tyske socialdemokratiske kansler Gerhard Schröder en af de højtbetalte politikere, der nu tjener Ruslands Putins sikkerhedsinteresser for millioner. Han er formand for Nordstream projektet. Det danske firma Rud Pedersen, der skal hjælpe russerne til et dansk ja, tæller blandt andet den tidligere konservative minister Henriette Kjær og den tidligere socialdemokratiske minister Carsten Hansen. Det er ikke redaktion bekendt om de to tidligere ministre arbejder på den konkrete sag for russerne, men virksomheden gør i al fald.

    USA presser også

    – Amerikanerne er særdeles aktive og presser på for at få en dansk afgørelse om at placere beslutningen i EU i håb om, at EU-Kommissionen anbefaler et nej. Det vil komplicere forholdet til ikke mindst Tyskland ganske alvorligt, fordi tyskerne vil have det her igennem så hurtigt som muligt, oplyser en kilde til Berlingske.
    USA mener, at tiden er inde til at lægge hindringer for russisk eksport af gas, fordi Rusland har anvendt leverancerne af gas igennem rørledninger i Ukraine som politisk magtmiddel, skriver Berlingske. USA mener, at Rusland ved lignende konflikter ikke vil tøve med at bruge gasvåbnet andre steder i Europa, og at dette kan skade NATO-landenes sikkerhed, hedder det endvidere i vurderingen fra Berlingske.

    Kendt sag for Løkke

    Sagen er af storpolitisk karakter, og er havnet på statsminister Lars Løkke Rasmussens bord. Det er ikke første gang han er hovedperson i en russisk-tysk gasledning. Da Danmark skulle godkende Nordstream I til stor ærgrelse for Ukraine, Polen, Letland, Estland og Litauen, så var det også Rasmussen der stod for skud.

    Dansk-russisk forsoning

    Dengang godkendte Danmark gasledningen, og det blev anledning til forsoning mellem Danmark og Rusland, efter at daværende regeringschef Vladimir Putin blev sur på EU-formanden Anders Fogh Rasmussen, og indførte importrestriktioner overfor Danmark og dansk landbrug.

    Smågrise igen

    Da Lars Løkke Rasmussen havde givet sit tilsagn, blev eksporten af danske smågrise til Rusland genoptaget. Den gang fyldte Nordstream ikke i den internationale sikkerhedspolitiske bevidsthed, men denne gang er det en anden sag. Hvis Nordstream II bliver bygget, vil USA oversvømme regionen med billig gas, for at fjerne fundamentet for den tysk-russiske gasledning. Danmark er under hårdt internationalt pres og fronterne er trukket hårdt op.

    Lille Danmark og Lars Løkke – hvad nu?