Valuta:100 PLN koster 176,62 DKK
Søndag 18 marts 2018

Dansk konsul i Gdansk skulle angribe Danmark

Julian Skelnik der er født i 1954 er dansk konsul i Pomorskie Regionen, og konsulatet har adresse i Gdynia. Det er hos ham at uheldige danskere blandt andet kan få udstedt nyt pas. Arkivfoto.
Danmark-PolenGDANSK: Den danske konsul Julian Skelnik skulle som ung soldat i tilfælde af krig angribe Danmark i ubåd fra Gdynia.
Af: Jens Mørch
23. april 2017 - 11:56

Danmarks konsul i Gdansk Julian Skelnik er blevet optaget som æresmedlem i foreningen De blå baretter, der organiserer tidligere soldater fra det polske kystforsvar og landsætningstropperne. Det var planen at angribe de danske kyster. Skelnik selv havde pligter på en u-båd i Gdynia under Den Kolde Krig.

Skulle indtage Danmark

Skelnik aflagde i slutningen af 1970’erne militærtjeneste i de polske landsætningstropper, der i tilfælde af at den Kolde Krig blevet varm, havde til opgave at gå i land på de danske kyster.

- Vi kom heldigvis aldrig i krig med Danmark, og det ønskede vi heller ikke. Men det var en pligt at vi forberedte os på det, siger Julian Skelnik til polennu.dk.

Hjælpe til veteraner

Foreningen De blå baretter har navn efter farven på de baretter, der blev båret af kystforsvaret og landsætningstropperne, der hørte til i det nordlige Polen under kommunismen. Foreningen organiserer i dag tidligere soldater og veteraner og har til formål at hjælpe veteraner og deres familie og oplyse om regionens militærhistorie.

Selv om foreningen også hjælper veteraner, vil den ikke kaldes for en veteranforening, da enhederne aldrig har været i krig, siger Julian Skelnik til polennu.dk.

Håber på dansk samarbejde

De blå baretters formand Andrzej Morawiec håber, at optagelsen af den danske konsul i foreningen kan føre til polsk samarbejde med danske museer og veteranforeninger.

- Vi vil søge samarbejde med danske foreninger og museer om vores planer og om det danske modforsvar, siger Julian Skelnik. Eftertiden bør vide hvilke planer der var dengang, og hvordan arbejdet blev planlagt i årene under den Kolde Krig. I dag er vi heldigvis venner, siger den danske konsul i Polen.

Dansk Kold Krig

Flere steder i Danmark, f.eks. på Langelandsfortet, er der museer og udstillinger om den Kolde Krig og om de russiske angrebsplaner som omfattede styrkerne fra Polen og DDR.

Helt maritim

Den danske konsul er i det civile internationale direktør for Gdansk Havn, som er en af Europas største havne. Skelnik er også formand for foreningen af de baltiske havne, så han er en kendt skikkelse hos rederierne og i de maritime kredse generelt.

Lokal aktiv

Julian Skelnik er også en aktiv kulturpersonlighed i Trebyen, der udover Gdansk også rummer Gdynia og Sopot. Han er bestyrelsesmedlem i Gdynia Filmskole og Filmcenter, og han har været den drivende kraft og formand i forbindelse med etableringen af det nye prisbelønnede Shakespeare teater og udstilling i centrum af Gdansk.

Kendt familie

Konsulen kommer fra en hæderkronet familie, og der er netop udgivet en samtalebog med Julian Skelnik om hans familie og familiens vilkår gennem de skiftende tider i Polen. Bogen om Skelnik er skrevet af den polske journalist Adam Kaminski. Under kommunismen var Skelnik aktiv i Solidarnosc i Gdansk, og har været med i den polske frihedskamp der førte til kommunismens og Sovjetunionens kollaps.

Julian Skelnik fik akkreditering af Dronning Margrethe i 1993.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Ferie og rejser

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 19. marts 2018
00:00-06:00

Skyfrit

Skyfrit
-7 °C

I dag, 19. marts 2018
00:00-06:00

Skyfrit

Skyfrit
-5 °C

I dag, 19. marts 2018
00:00-06:00

Skyet

Skyet
-8 °C

I dag, 19. marts 2018
00:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
-8 °C

I dag, 19. marts 2018
00:00-06:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
-9 °C

Debat

13. marts 2016 - 20:04
Urszula Zarzycka, polennu.dk, skriver blog om Polens faste- og påsketraditioner.
8. juli 2016 - 3:02
Analyse og vurderingen af NATO, Polen og Danmark forud for alliancens topmøde i Warszawa af polennu.dk chefredaktør Jens Mørch.
14. december 2017 - 7:46
Advent og juletiden står for døren. Selv om den polske og den danske jul har sammenfald, er der alligevel store forskelle i tradition og skikke, skriver Urszula Zarzycka.
18. december 2017 - 16:52
Kommentar af chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk til tidligere ambassadør Laurids Mikaelsens kronik om Polen i Jyllands-Posten.
20. december 2017 - 16:06
Kommentar af chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk til Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen om Polen.
26. december 2017 - 8:39
Søren Espersen, Dansk Folkeparti og formand for Udenrigspolitisk Nævn bør trække sig som formand, mener redaktør Jens Mørch, polennu.dk.

Profiler