Valuta:100 PLN koster 176,30 DKK
Lørdag 16 december 2017

Dansk støtte til demokrati og frihed i Ukraine

- Danmark er et lille land, men en stor nation, sagde Ukraines præsident Petro Porosjenko til pressemødet med Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen i København onsdag. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.
InvestKØBENHAVN: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen gav onsdag den ukrainske præsident Petro Porosjenko fuld opbakning i konflikten mod Rusland.
Af: Jens Mørch
6. april 2017 - 12:00

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sætter kampen for demokrati og frihed i Ukraine højere end forholdet til den store nabo Rusland. Det slog han fast på et pressemøde onsdag under et besøg af den ukrainske præsident Petro Porosjenko.

Fælles interesser

- Vi har en fælles interesse i at arbejde for demokrati, sikkerhed, frihed, at fremme god regeringsførelse og sikre at forfatninger overholdes, og derfor er det klart at vi støtter Ukraine i kampen mod Rusland. -Vi deler fællesværdier, sagde den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Ordene faldt, efter at en journalist havde spurgt hvorfor et lille land som Danmark støtter Ukraine mod stormagten Rusland. Ukraines præsident og den danske statsminister har uden tvivl også vendt situationen i nabolandet Polen, hvor demokratiet er kritiseret i stærke vendinger fra såvel Europarådet, EU som USA.

LÆS OGSÅ
Polennu.dk: Løftet pegefinger fra Lars Løkke til Polen

En stor nation

Spørgsmålet fra journalisten til Lars Løkke Rasmussen fik også den ukrainske præsident Petro Porosjenko på banen:

- Danmark er et lille land, men en stor nation, sagde Petro Porosjenko.

- Danmark har lært os meget, om demokrati og om at drive forretning. Danskerne har også lært os at have det sjovt samtidig, så vi kan også lære meget mere af Danmark, sagde Ukraines præsident Petro Porosjenko i København. Han understregede også, at Ukraine ikke krævede andet af Rusland, end at russerne holdt sig væk fra ukrainerne.

Tak for støtte

Han takkede samtidig Danmark for støtten til Ukraine i hele processen i forhold til EU, og fortalte at han har inviteret Lars Løkke Rasmussen på officielt besøg i Ukraine, lige så snart at den danske statsminister kan finde plads i kalenderen.

Erhvervssamarbejde

Den ukrainske præsident Petro Porosjenko sagde også, at han var glad for de handelsmæssige relationer mellem Danmark og Ukraine, og fremhævede blandt andet samarbejdet på energi og it-området.

- Danmark er det bedste land i verden at lave forretninger i, sagde Ukraines præsident.

Gasledning på programmet

Petro Porosjenko understreger, at samarbejdet mellem Danmark og Ukraine er noget særligt. Også på det forsvars og sikkerhedspolitiske område. Han pressede under besøget på for at overtale Lars Løkke Rasmussen til at blokere for den nye tysk-russiske gasledning Nordstream II som af sikkerhedspolitiske årsager er meget kontroversiel. Ledningen skal ind over dansk søgrund, hvorfor et dansk tilsagn er nødvendigt for forbindelsen. Da Nordstream I blev bygget var Lars Løkke Rasmussen også statsminister. Danmark har denne gang valgt at lade EU afgøre spørgsmålet.

- Danmark er vores vigtigste partner i EU, der har været med til at træffe vigtige beslutninger for vores land, sagde præsidenten.

Kiev - Warszawa

Danmarks handelsmæssige samarbejde og Eksportrådets indsats i Ukraine varetages af ambassaden i Warszawa der erhvervsmæssigt dækker Polen og Ukraine. Danmark har også en ambassade i Kiev.

Den ukrainske præsidents besøg i Danmark slutter torsdag.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 17. december 2017
00:00-06:00

Skyet

Skyet
0 °C

I dag, 17. december 2017
00:00-06:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
1 °C

I dag, 17. december 2017
00:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
-1 °C

I dag, 17. december 2017
00:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
1 °C

I dag, 17. december 2017
00:00-06:00

Skyet

Skyet
1 °C

Debat

4. juni 2014 - 10:42
ØSTERBRO: Den 4. juni 1989 blev de første frie valg i Polen gennemført. Selv om det er 25 år siden er årsdagen mere aktuel end nogensinde før, skriver redaktør Jens Mørch.
26. maj 2015 - 12:19
DR Deadline dækkede omfattende den spanske kommunalvalg, men ikke præsidentvalget i Polen? - skriver Mr. East redaktør Ota Tiefenbock.
25. oktober 2015 - 1:49
Valget søndag den 25. oktober til parlamentet i Polen, er måske det mest spændende polske valg nogensinde.
13. marts 2016 - 20:04
Urszula Zarzycka, polennu.dk, skriver blog om Polens faste- og påsketraditioner.
8. juli 2016 - 3:02
Analyse og vurderingen af NATO, Polen og Danmark forud for alliancens topmøde i Warszawa af polennu.dk chefredaktør Jens Mørch.
14. december 2017 - 7:46
Advent og juletiden står for døren. Selv om den polske og den danske jul har sammenfald, er der alligevel store forskelle i tradition og skikke, skriver Urszula Zarzycka.

Profiler