Valuta:100 PLN koster 178,75 DKK
Fredag 19 januar 2018

EU går ud af sag om tysk-russisk gasledning

Polens statsminister Beata Szydlo er ikke inde i varmen hos de europæiske partnere i Bruxelles, efter Polens mange brud på aftalerne med EU og afvisningen af domme fra EU domstolen. Torsdag fik hun en kold skulder i sagen om den planlagte tysk-russiske gasledning Nordstream II, som Polen havde regnet med at EU ville stoppe. Privatfoto.
Danmark-PolenBRUXELLES: EU-kommissionen kan alligevel ikke gå ind i sagen om den kontroversielle Nordstream II gasledning mellem Rusland og Tyskland.
Af: Jens Mørch
20. oktober 2017 - 9:40

En af den polske regerings største prioriteter, nemlig at forhindre den tysk-russiske kontroversielle gasledning Nordstream II, bliver uden hjælp fra EU-kommissionen. Nu kan kun Danmark ligge hindringer i vejen for gasledningen som den er planlagt over dansk søgrund.

Torsdag sagde formand Jean-Claude Juncker, under EU-topmødet i Bruxelles.

- Der er ikke enighed blandt medlemslandene om at give kommissionen mandat til at tage sagen op med Rusland, siger Juncker.

Straf til Polen

Den nye udmelding er overraskende, da EU-kommissionen længe har arbejdet med Nordstream II problematikken for at finde en fælles EU-holdning til spørgsmålet. Et arbejde der er fundet sted, med opbakning fra de europæiske statsledere – ikke mindst den polske og danske statsminister.

Afvisningen anses også af mange som en straf til Polen, da Kaczynski regering på alle mulige områder, har lagt gift i samarbejdet med EU. Også Polens demontering af demokratiet og landets manglende respekt for EU-domstolen har betydet, at respekten for polakkerne i Europa ikke længere er til stede.

Dansk problem

Sagen giver også hovedbrud for den danske regering. Nu kan kun Danmark forhindre Nordstream II som den er planlagt. Den danske regering er under stærkt pres, også i Danmark hvor oppositionen kræver et dansk nej.

Danmark har ikke givet op

Lars Løkke Rasmussen har ikke opgivet håbet om at finde en fælles europæisk løsning. Til TV2 News siger den danske statsminister:

- Det er urimeligt at vi skal stå med den sag alene, og vi kan alligevel kun påvirke om ledningen kommer nord eller syd for Bornholm.

Appel til Berlin

Lars Løkke mener, at ledningen giver russerne et stærkt våben over Europa med energiforsyningerne, og han er også bekymret for prisdannelsen, og for om det er et skalkeskjul for at få gassen uden om Ukraine. Derfor mener den danske statsminister, at sagen har så store konsekvenser, at EU må tage sagen op så der skabes en fælles europæisk holdning til spørgsmålet.

- Vi kan ikke gøre andet end at appellere til Berlin, og det vil jeg gøre, sagde Lars Løkke fredag formiddag i Bruxelles.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 19. januar 2018
12:00-18:00

Snow

Snow
0 °C

I dag, 19. januar 2018
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
2 °C

I dag, 19. januar 2018
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
3 °C

I dag, 19. januar 2018
12:00-18:00

Skyet

Skyet
0 °C

I dag, 19. januar 2018
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
3 °C

Debat

13. marts 2016 - 20:04
Urszula Zarzycka, polennu.dk, skriver blog om Polens faste- og påsketraditioner.
8. juli 2016 - 3:02
Analyse og vurderingen af NATO, Polen og Danmark forud for alliancens topmøde i Warszawa af polennu.dk chefredaktør Jens Mørch.
14. december 2017 - 7:46
Advent og juletiden står for døren. Selv om den polske og den danske jul har sammenfald, er der alligevel store forskelle i tradition og skikke, skriver Urszula Zarzycka.
18. december 2017 - 16:52
Kommentar af chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk til tidligere ambassadør Laurids Mikaelsens kronik om Polen i Jyllands-Posten.
20. december 2017 - 16:06
Kommentar af chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk til Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen om Polen.
26. december 2017 - 8:39
Søren Espersen, Dansk Folkeparti og formand for Udenrigspolitisk Nævn bør trække sig som formand, mener redaktør Jens Mørch, polennu.dk.

Profiler