EU-kommissionen vedtager kritisk vurdering af Polen

    eu_vedtager_kritisk_vurdering_af_polen

    EU-kommissionens viceformand Frans Timmermans besøgte Polen i sidste uge, hvor han diskuterede mulige løsninger på striden med den polske statsminister Beata Szydlo. Det lykkedes dog ikke at få løst de afgørende problemer, og onsdag vedtog EU-kommissionen den ventede kritiske vurdering af Polen. Foto: KPRM.


    BRUXELLES: EU-kommissionen har vedtaget en kritisk vurdering af demokratiet i Polen, og EU’s overvågning går nu ind i næste fase.


    Uenigheden om, hvilke dommere, der udgør Polens Højesteret, manglende offentliggørelse af domme og den polske regerings reform af Højesteret fra december er årsagerne til, at EU-kommissionen er urolig for de demokratiske grundprincipper om magtens tredeling i Polen.

    Det sagde EU-kommissionens viceformand Frans Timmermans på et pressemøde onsdag, hvor han oplyste, at kommissionen på sit møde tidligere på dagen vedtog en kritisk vurdering af demokratiet i Polen.

    Manglende fremskridt

    EU-kommissionen afholdt sig sidste mandag fra at vedtage den kritiske vurdering, fordi Polen spillede ud med nye kompromisforslag i striden omkring Polens Højesteret. Det fik i sidste uge Timmermans til at besøge Polen for at diskutere mulige løsninger, men det lykkedes ikke.

    – På trods af vores fælles anstrengelser er det indtil nu ikke lykkedes at finde løsninger på hovedproblemerne, sagde Timmermans på pressemødet i Bruxelles.

    Overvågning ind i næste fase

    Den kritiske vurdering fra EU bliver nu sendt til Polens regering, der har to uger til at svare på den. Herefter vil EU’s overvågningsprocedure gå ind i næste fase, der ikke er baseret på dialog, men på konkrete anbefalinger fra EU til den polske regering med deadlines for at følge anbefalingerne.

    Ungarn kan blokere straf

    Hvis Polen vælger ikke at følge anbefalingerne fra EU, vil sidste fase i EU’s procedure være at anvende artikel 7 i EU-traktaten, hvor stats- og regeringslederne i Rådet kan fratage Polen stemmeretten i EU, fordi landet ikke lever op til de demokratiske retsstatsprincipper, som EU-landene har forpligtet sig til.

    Det vil dog kræve enstemmighed i Rådet at fratage Polen stemmeretten, og Ungarns statsminister Viktor Orban har allerede meddelt, at han ikke vil stemme for at straffe Polen.