Europa venter på den polske og tjekkiske præsident

    Præsident Lech Kaczynski har lovet at underskrive Lissabon-traktaten i denne uge, efter at Irland sagde ja ved en folkeafstemning i weekenden. Foto: Præsidentens presseafdeling.


    BRUXELLES: Irland sagde ja til Lissabon-traktaten. Nu har Europa travlt med at få accept fra Polen og Tjekkiet, inden briterne kan give nye problemer.


    Den internationale økonomiske krise får skylden for, at Irland i weekenden sagde ja til EU’s Lissabon-traktat, bare et år efter at svaret fra irerne var et nej der gav genlyd i de europæiske hovedstæder.

    Med irernes ja til Lissabon i weekenden, synes vejen banet for, at traktaten kan træde i kraft.

    Håb om 1. januar 2010

    I Bruxelles håber man nu på at traktaten kan træde i kraft allerede 1. januar 2010. Men der er stadig et par hindringer i vejen for, at den plan umiddelbart kan lykkedes. Der mangler underskrifter fra både den polske og den tjekkiske præsident.

    Lørdag opfordrede Europakommissionens formand Jose Manuel Barroso præsidenterne Kaczynski og Klaus til at underskrive traktaten hurtigst muligt.

    Polen på vej

    I Polen har begge kamre i parlamentet, Sejmen og Senatet, sagt ja til traktaten, mens den polske præsident Lech Kaczynski indtil nu har nægtet at underskrive.

    Præsidenten er stor modstander af traktaten, men hans talsmand Wladyslaw Stasiak forsikrede i går om, at traktaten nu vil blive underskrevet ’uden yderligere forsinkelser’. Talsmanden vil ikke sætte dato på underskriften, men præsidenten lovede tidligere samme dag, at det vil ske i denne uge.

    Godt for Europa

    Den polske udenrigsminister, Radek Sikorski, sagde efter afstemningen:

    – Det er en god nyhed for Europa, og jeg er også sikker på, at præsidenten vil underskrive traktaten i løbet af de kommende dage, sagde den polske udenrigsminister.

    Underskriften fra præsidenten er nødvendig for, at traktaten er gældende efter den polske lov.

    Pres fra Europaparlamentet

    Det polske nyhedsbureau PAP oplyser, at Europa-Parlamentet, som har en polak som formand, vil i dag komme med en fælles erklæring, der opfordrer de to præsidenter til at underskive traktaten uden forsinkelser.

    Tjekkiet trækker tiden

    I Tjekkiet er der til gengæld ikke meget der tyder på, at en underskrift er lige om hjørnet. Præsident Klaus er i mod, og republikkens 17 senatorer har bedt Forfatningsdomstolen i Prag om en vurdering af hvorvidt Lissabon-traktaten er i strid med den nye tjekkiske forfatning.

    Sagen ved forfatningsdomstolen kan trække ud i måneder, og det kan i værste fald betyde, at hele Lissabon-kontrakten falder.

    Farligt kursskifte i London

    Lederen af det konservative parti i England, David Cameron, skrev nemlig til præsident Klaus i sidste uge, at hvis hans parti vinder parlamentsvalget i Storbritannien næste år, hvilket alle meningsmålinger tyder på, så vil han sende Lissabon-traktaten til folkeafstemning, og dermed er der igen bragt unødig fornyet spænding om det europæiske samarbejde.

    Briterne hører til blandt de mest Europa-skeptiske borgere i EU.

    Hvad der vil ske, hvis Tjekkiet og den tjekkiske præsident Klaus underskriver før det britiske parlamentsvalg bliver gennemført til næste år, vil den konservative premiereminister-kandidat dog ikke fortælle.

    Spændingen om Lissabon-traktaten fortsætter.