Valuta:100 PLN koster 178,75 DKK
Fredag 19 januar 2018

Flertal af polakker vil have veto fra præsidenten

Tusindvis af polakker har været på gaderne de seneste dage i protest mod en ny lovpakke der betyder et punktum for retsstaten og demokratiet i Polen. Et flertal af polakkerne vil have præsidenten til at nedlægge veto. Privatfoto.
PolitikWARSZAWA: Senatet godkendte natten til lørdag en ny kontroversiel lovpakke, der møder voldsom modstand fra polakkerne og fra EU og USA. Et flertal af polakkerne vil have præsidenten til at nedlægge veto.
Af: Jens Mørch
22. juli 2017 - 11:00

Et flertal af polakkerne vil have Polens præsident Andrzej Duda til at nedlægge veto mod en ny lovpakke, der er i strid med Polens internationale aftaler om uafhængige domstole.

55 procent

En måling der blev vist fredag på den uafhængige tv-station TVN24 viser, at 55 procent af polakkerne torsdag ville have præsidenten til at nedlægge veto mod lovpakken, der efter dramatik i senatet blev godkendt cirka klokken tre natten til lørdag. 29 procent af polakkerne vil have præsidenten til at godkende den nye lovpakke. Det er dog næppe sandsynligt at præsidenten vil nedlægge veto, da det vil betyde et definitivt opgør med Polens stærke mand, partiformanden Jaroslaw Kaczynski.

PiS senator tøvede

En senator fra regeringspartiet stillede overraskende fem nye forslag til lovpakken, og det var årsagen til at mødet trak ud. Imens var tålmodige demonstranter på gaden udenfor parlamentsbygningen med polske flag sammen med EU-flag.

Protester

Tusindvis af demonstranter har været på gaderne mange steder i Polen torsdag og fredag for at protestere mod de nye love. Flest deltager har der været i de større byer, og i weekenden er der varslet demonstrationer over alt i Polen. Men også i uden for Polen, på steder med mange polakker, er der demonstrationer i lørdag og søndag. Også i Danmark. Lørdag aften er der demonstration foran Polens ambassade i Hellerup.

LÆS OGSÅ
Polennu.dk: Demonstration foran Polens ambassade

USA bekymret

Fredag udtalte USA stærk bekymring over forholdene i Polen. En talsmand for det Hvide Hus sagde, at man ser med stor bekymring på udviklingen i Polen og man vil følge den meget nøje. EU har udtalt skarp kritik, og vil tage historiske værktøjer i brug overfor Polens regering, hvis lovpakken gennemføres.

Ingen dialog

Polens højesteret, landets ombudsmand samt den polske dommerforening har betegnet lovforslaget som forfatningsstridigt. Seneste har EU præsident foreslået Andrzej Duda et møde for at tale om situationen. Det har man sagt pænt nej, tak til i præsidentpaladset, med den begrundelse at det var bedre at Tusk fortalt EU om de polske ønsker.

Linjen er også klar fra Polens statsminister.

- Vi bøjer os ikke for pres. Vi vil ikke lade os intimidere af polakker eller udenlandske fortalere for elitens
interesser, sagde Beata Szydlo ifølge Ritzau.

Sanktioner

EU er klar med historiske sanktioner mod Polen, hvis lovene godkendes af præsidenten og dermed gennemføres, udtalte næstformanden for Europa-Kommissionen Frans Timmermans onsdag.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 19. januar 2018
06:00-12:00

Slud

Slud
0 °C

I dag, 19. januar 2018
06:00-12:00

Skyet

Skyet
1 °C

I dag, 19. januar 2018
06:00-12:00

Delvis skyet

Delvis skyet
2 °C

I dag, 19. januar 2018
06:00-12:00

Slud

Slud
0 °C

I dag, 19. januar 2018
06:00-12:00

Skyet

Skyet
2 °C

Debat

13. marts 2016 - 20:04
Urszula Zarzycka, polennu.dk, skriver blog om Polens faste- og påsketraditioner.
8. juli 2016 - 3:02
Analyse og vurderingen af NATO, Polen og Danmark forud for alliancens topmøde i Warszawa af polennu.dk chefredaktør Jens Mørch.
14. december 2017 - 7:46
Advent og juletiden står for døren. Selv om den polske og den danske jul har sammenfald, er der alligevel store forskelle i tradition og skikke, skriver Urszula Zarzycka.
18. december 2017 - 16:52
Kommentar af chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk til tidligere ambassadør Laurids Mikaelsens kronik om Polen i Jyllands-Posten.
20. december 2017 - 16:06
Kommentar af chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk til Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen om Polen.
26. december 2017 - 8:39
Søren Espersen, Dansk Folkeparti og formand for Udenrigspolitisk Nævn bør trække sig som formand, mener redaktør Jens Mørch, polennu.dk.

Profiler