Valuta:100 PLN koster 172,22 DKK
Torsdag 19 juli 2018

Fortrydelsespiller kan snart købes uden recept

Polakker får nu adgang til fortrydelsespiller uden recept efter et direktiv fra EU. Oppositionen i Polen raser. Foto: Tommy Haggmark, polennu.dk.
SocialWARSZAWA: Regeringen i Polen vil følge et EU-direktiv, og tillader nu salg af fortrydelsespiller uden recept. Oppositionen raser.
Af: Jens Mørch
15. januar 2015 - 8:27

Den polske regering har besluttet at bøje sig for et EU-direktiv, der tillader den såkaldte fortrydelsespille i håndkøb. Direktivet er kommet fordi fem lande, og herunder Polen, har recepttvang på den kontroversielle pille. Regeringens afgørelse deler vandene i det katolske Polen.

Ingen politik og ideologi

- Vi vil ikke være en del af en byttehandel på den politiske og ideologiske scene. Adgangen til prævention er vores ret, hedder det i en erklæring fra den polske organisation for kvinder og familieplanlægning.

Faglig opbakning

Også fagkundskaben hilser initiativet velkomment.

- Beslutningen vil få en positiv indvirkning på landets sundhedsvæsen, siger gynækolog Romuald Debski.

- Den nye mulighed løser flere problemer på én gang, siger Debski til nyhedsbureauet IAR. – og den afskaffer alle de unødvendige køer hos gynækologer og på hospitalerne, hvor folk stod i kø bare for at få en recept.

Ingen alvorlige bivirkninger

Fortrydelsespillen skal tages på et tidligt tidspunkt efter samlejet, og jo før det sker jo bedre effekt, oplyser gynækologen.

- Pillen er sikker og kan ikke forårsage alvorlige bivirkninger, siger Romuald Debski.

Kritik af frigivelse

Men det er langt fra alle i Polen, der hilser efterlevelsen af EU-direktivet velkommen.

- Adgangen til den såkaldte 'morgenen efter pille’ er en ideologisk beslutning, der fjerner folk ansvar for forplantning, siger Stanislaw Wawrzeszak, der er præst i foreningen for det nationale sundhedssystem.

Polens største oppositionsparti, det konservative Lov og Retfærdighedsparti (PiS) kalder ophævelsen af recepttvangen for tankeløs.

PiS: Tankeløst

Anna Zalewska, der er medlem af parlamentet for PiS siger, at Europa-Kommissionens direktiv blot er en "henstilling", og at det er op til de enkelte regeringer at beslutte om de vil følge den, siger hun til Polsk Radio.

- Jeg er overrasket over, at den polske regering og sundhedsministeriet helt tankeløst bare underkaster sig beslutningen, siger Zalewska.

LÆS MERE
EMNE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 20. juli 2018
06:00-12:00

Delvis skyet

Delvis skyet
19 °C

I dag, 20. juli 2018
06:00-12:00

Delvis skyet

Delvis skyet
18 °C

I dag, 20. juli 2018
06:00-12:00

Regn

Regn
18 °C

I dag, 20. juli 2018
06:00-12:00

Delvis skyet

Delvis skyet
18 °C

I dag, 20. juli 2018
06:00-12:00

Delvis skyet

Delvis skyet
16 °C