Valuta:100 PLN koster 177,35 DKK
Onsdag 25 april 2018

Kaczynski raser over sammenligning med Le Pen

Den førende franske præsidentkandidat Emmanuel Macron har sammenlignet Polens Kaczynski med Putin, Le Pen og Orban. Han vil også have EU til at stoppe al støtte og indfører sanktioner, hvis ikke Polen retter ind efter Europarådets kritik. Ifølge målingerne vinder han søndagens valg, og bliver dermed Frankrigs næste præsident. Arkivfoto.
PolitikPARIS: Frankrigs førende præsidentkandidat sammenligner Jaroslaw Kaczynski med franske Le Pen, russiske Putin og ungarske Orban.
Af: Jens Mørch
2. maj 2017 - 12:40

Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski vil ikke sættes i bås med Frankrigs Le Pen, Ruslands Vladimir Putin og Ungarns Viktor Orban. Det sker efter at den franske præsidentkandidat Emmanuel Macron, i en første maj tale sammenlignede den polske partiformand med de tre navne.

Stop støtten til Polen

Den franske førende præsidentkandidat mener også, at EU skal stoppe for al støtte til Polen og indfører sanktioner, såfremt de demokratiske forhold ikke bringes på plads i forhold til de internationale aftaler.

Diktatur henvisning

Han sagde i talen at hans modkandidat til det franske præsidentvalg Marine Le Pens venner og allierede er personer som Kaczynski, Putin og Orban.

Macron, der vandt første runde af det franske præsidentvalg, sagde endvidere at disse personers regimer ikke er åbne og frie demokratier.

Dagligt brud på regler

- Hver dag bryder de (Kaczynski, Putin og Orban, red.) mange demokratiske frihedsrettigheder og dermed demokratiets regler, sagde Macron ifølge Polens TV Republika.

Polen er i forvejen udsat for massiv international kritik på grund af de anti-demokratiske ændringer i landet. Seneste har den nye Trump-administrationen, trods stor polsk diplomatisk indsats, advaret Polen med reaktioner hvis ikke forfatnings og domstolens forholdene bringes på plads, som Europasrådets Venedig-kommission har krævet det længe.

Polen respekterer demokrati

Polens udenrigsministerium har reageret ved at betegne udtalelserne som "urigtige og uheldige". I et brev til den formentlig kommende præsident i Frankrig skriver ministeriet endvidere:

- De grundlæggende værdier i den polske politiske kultur og tradition gennem århundreder omfatter respekt og tolerance over for folk, der har forskellige politiske synspunkter eller en anden tro, skriver ministeriet
.
- Vi vil også gerne minde om, at enhver der kender Polen, og som er bekendt med historien og den hjemlige politiske situation i Polen, ikke kan beskylde polakkerne for at have sympatier for Rusland, skriver ministeriet.

Polens stærke mand har tidligere afvist enhver sammenligning med Le Pen, trods mange franske tilnærmelser fra præsident kandidat Le Pen.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 25. april 2018
12:00-18:00

Regn

Regn
13 °C

I dag, 25. april 2018
12:00-18:00

Heavy rain showers

Heavy rain showers
13 °C

I dag, 25. april 2018
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
24 °C

I dag, 25. april 2018
12:00-18:00

Få byger

Få byger
19 °C

I dag, 25. april 2018
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
22 °C

Debat

29. marts 2018 - 15:39
Urszula Zarzycka, polennu.dk, skriver blog om Polens faste- og påsketraditioner.
8. juli 2016 - 3:02
Analyse og vurderingen af NATO, Polen og Danmark forud for alliancens topmøde i Warszawa af polennu.dk chefredaktør Jens Mørch.
14. december 2017 - 7:46
Advent og juletiden står for døren. Selv om den polske og den danske jul har sammenfald, er der alligevel store forskelle i tradition og skikke, skriver Urszula Zarzycka.
18. december 2017 - 16:52
Kommentar af chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk til tidligere ambassadør Laurids Mikaelsens kronik om Polen i Jyllands-Posten.
20. december 2017 - 16:06
Kommentar af chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk til Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen om Polen.
26. december 2017 - 8:39
Søren Espersen, Dansk Folkeparti og formand for Udenrigspolitisk Nævn bør trække sig som formand, mener redaktør Jens Mørch, polennu.dk.

Profiler