Kristendommen i Danmark og Polen har jubilæum

    roskilde_domkirke_polennu

    Kristendommens jubilæum i Polen og Danmark bliver debatteret ved Roskilde Domkirke i slutningen af november af en polsk og dansk ekspert. Arkivfoto.


    ROSKILDE: Kristendommen blev indført med et års mellemrum i Polen og Danmark, og det kan man hører mere om fra eksperter i Roskilde Domkirke.


    Den danske arkæolog Else Roesdahl og hendes polske kollega Hanna Kocka-Krenz fortæller på et fyraftensmøde i Roskilde Domkirke, om det fælles dansk-polske jubilæum for indførelsen af kristendommen i Polen og Danmark.

    Et års mellemrum

    Danmark og Polen overgik til kristendommen med kun et enkelt års mellemrum for 1050 år siden. Den danske hersker, Harald Blåtand, besluttede ifølge fortællingerne at lade sig døbe i 965, og lige syd for Østersøen tog den polske hersker, Mieszko I, samme beslutning året efter.

    Erfarne eksperter

    Else Roesdahl er fra Aarhus Universitet og Hanna Kocka-Krenz er fra Poznan Universitetet. De vil tale om kristendommens betydning for de to nabolande i vikingetiden. De to arkæologer vil hver holde et oplæg og derefter indgå i en dialog om emnet. Undervejs vil de blandt andet forsøge at besvare spørgsmålene om, hvad kristendommen kom til at betyde i de to nabolande, hvorfor den blev indført, hvilken rolle det internationale samfund spillede, og hvilke forskelle og ligheder der var mellem Danmark og Polen.

    Ved Roskilde Domkirke

    Arrangementet er gratis at deltage i, og vil finde sted den 30. november i Roskilde Domkirkes Konventhus. Samtalerne foregår på engelsk, og der vil blive serveret en forfriskning efterfølgende, skriver arrangørerne som er Polens ambassade og Roskilde Domkirke.

    LÆS MERE
    Eksternt link: Roskilde Museum

    Else Roesdahl

    Else Roesdahl er professor i arkæologi og en af danmarks mest kendte eksperter i vikingetid. Hun har siden 1981 været ansat ved Aarhus Universitet, hvor hun siden 1996 har været professor. Else Roesdahl har blandt andet udforsket ringborgene Fyrkat og Aggersborg der blev opført i Harald Blåtands regeringstid. Hun er kendt i offentligheden for sine populære bøger om vikingetiden, og modtog i 1988 Søren Gyldendal Prisen for sin forfattervirksomhed. Hun blev udnævnt til æresdoktor ved Trinity College i Dublin i 1995 og ridder af Dannebrog i 1992 og hun blev forfremmet til ridder af Dannebrog af 1. grad i 2007.

    Hanna Kocka-Krenz

    Hanna Kocka-Krenz er professor i arkæologi med speciale i tidlig middelalder og har siden 2008 været dekan for det historiske fakultet på universitetet i Poznan i det centrale Polen. Hanna Kocka-Krenz var blandt andet leder for udgravningerne på domkirkeøen Ostrow Tumski i Poznan, der startede i 1999. Her fandt hun resterne af Mieszko den førstes residens – den første polske fyrste, der lod sig døbe, samtidig med at Harald Blåtand konsoliderede sin magt i Jelling.