Lech Walesa: Jeg har kæmpet mod kommunismen hele mit liv

Lech Walesa har hele sit liv kæmpet mod kommunismen, siger han på årsdagen for den historiske aftale på skibsværftet i Gdansk den 31. august 1980. Her ses han på Frederiksborg Slot, hvor hans Elefantorden hænger. Foto: Lars Møller.

GDANSK: På årsdagen for den historiske aftale på skibsværftet, siger Lech Walesa, at han har bekæmpet kommunismen hele sit liv.


– Jeg har bekæmpet kommunismen hele mit live, siger Polens Nobel fredsprismodtager og tidligere præsident, Lech Walesa til det polske nyhedsbureau PAP. Udtalelsen kommen i anledning af årsdagen for den historiske aftale på det daværende Lenin skibsværft i Gdansk, den 31. august 1980. Aftalen betød at der kunne laves fagforeninger, der ikke var styret af myndighederne, kommunismen og Moskva.

(Fortsættes under)

– Jeg gjorde hvad jeg kunne. Jeg har kæmpet hele mit liv for at gøre en ende på kommunismen, siger Lech Walesa der var den første leder af en fri fagforening i Østblokken.

Dialog og fremskridt

Lech Walesa blev af journalisten fra PAP spurgt ind til atmosfæren i forhandlingerne i august 1980.

– Det vigtigste var, at de overhovedet fandt sted. Før var alt bare blevet løst af de kommunistiske myndigheder med magt. Det var her, samtalerne fandt sted, og når man taler, er der altid en chance for at løse et problem.

– Hele mit liv har jeg kæmpet for at gøre en ende på kommunismen, for at vi kunne komme fri af Sovjetunionen. Problemet var bare, at det ikke var muligt. Efter det første skridt, tænkte jeg straks på, hvordan jeg skulle nå til nummer to, siger Lech Walesa til PAP.

– Men det blev der ikke talt om, men det måtte gøres. Det er derfor, vi hele tænkte på, hvordan og hvor meget kommunisterne ønskede at bedrage os, hvornår de ville trække sig fra aftalerne, men også hvordan vi kunne række ud efter mere.

– Underskrivelsen af August-aftalerne var en utrolig, stor sejr. På den anden side værdsættes det ikke af nationen i øjeblikket. Jeg føler mig krænket over det, siger Lech Walesa.

Brød aftalen

Godt et år senere var kommunismen tilbage. Myndighederne indført krigsretstilstand i december 1981, og aftalerne om en fri fagforening blev annulleret. De blev tilladt igen i 1989.

(Fortsættes under)

Drilsk kommentar

Solidarnosc fagforeningen har i dag stærke bånd til den tidligere regering og Lov og Retfærdighedspartiet (PiS). I dagens udtalelser ligger også en drilsk kommentar til Kaczynski-brødrene, der har stiftet PiS i 2001.

Jaroslaw Kaczynski var aktiv kommunist, og blev ikke hentet i december 1981 da myndighederne forbød Solidarnosc, og mindst 10.000 aktivister blev fængslet. Lech Walesa og Lech Kaczynski var blandt dem, men ikke Jaroslaw Kaczynski, der selv var aktiv kommunist dengang.