Ny hjemmeside om stor polsk forfatter

    Schulz

    Et selvportræt af den berømte Bruno Schulz, polsk forfatter, kritiker og tegner. Illustration: Bruno Schulz.


    WARSZAWA: Den polske forfatter, tegner og kritiker Bruno Schulz (1892-1942) kunne denne sommer være fyldt 120 år. Nu har han fået sin egen hjemmeside.


    Den polske forfatter, tegner og kritiker Bruno Schulz har fået sin egen hjemmeside. Siden er lavet i anledning af forfatterens 120 års fødselsdag, og 70 års dødsdag.

    Biografi

    På hjemmesiden finder man Schulzs biografi, betydningen af hans forfatterskab, bibliografi over hans arbejder samt forskellige artikler, og også nogle af hans tegninger. Hjemmesiden er tilgængelig på polsk, engelsk og ukrainsk.

    Fra polsk by i Ukraine

    Bruno Schulz anses for at være en af de største og mest originale polske forfattere i det tyvende århundrede. Han levede det meste af sit liv i Drohobycz, en lille polsk provinsby, der i dag ligger i Ukraine.

    Skudt i 1942

    Forfatteren voksede op i en jødisk familie, men polsk var hans modersmål. Schulz blev skudt af en Gestapo-officer på åben gade i ghettoen i Drohobycz i 1942.

    To mesterværker

    I sit korte liv skrev han to bøger: “Sanatoriet under timeglasset” (illustreret af forfatteren selv) og “Kanelbuttikerne”. Begge bøger vakte stor opmærksomhed og begejstring i Polen, og blev oversat til mange sprog. Schuzs drømmeagtig prosa blander poesi, komik og barndommens myter.

    Schulz på dansk

    Begge novellesamlinger af Schulz er oversat til dansk. “Sanatoriet under timeglasset” fik fine anmeldelser i aviserne: “… et mesterværk” (Berlingske Tidende), “Litteratur i verdensklasse” (Politiken), “Vidunderlig læsning…” (Weekendavisen), “Overvældende” (Information).

    Schulz og Kafka

    Som forfatter er Schulz åndsbeslægtet med Franz Kafka. I Prag kan man nu se en udstilling om begge forfattere, og parallererne mellem deres biografier og forfatterskab. Under udstillingen præsenteres ligeledes Schulzs tegninger.

    LÆS MERE
    Eksternt link: Bruno Schulz hjemmeside (engelsk, polsk og ukrainsk)