Nordstream ledningen mellem Tyskland og Rusland, blev i dag åbnet af Tysklands kansler, Angela Merkel og Ruslands præsident, Dmitrij Medvedev. Foto: Nordstream.
GRIEFSWALD: Tysklands kansler, Angela Merkel og Ruslands præsident, Dmitrij Medvedev, åbnede tirsdag en ny gasledning, som både Polen og Ukraine har kæmpet i mod.
Den kontroversielle gasledning fra Rusland til Tyskland i Østersøen, blev åbnet i går af den tyske kansler og den russiske præsident. Flere andre fremtrædende statsledere deltog også i indvielsen af den nye Nordstream gasledning,
Forsyningssikkerhed
– Dette projekt viser, at vi kan regne med pålidelige og holdbare partnerskaber med Rusland i årtier, sagde Tysklands kansler Merkel ved åbningen, der fandt sted i det østlige Tyskland, tæt på den polske grænse. Merkel understregede, at gasledningen nu forbandt EU og Rusland. Den russiske præsident Medvedev sagde bl.a. i sin tale:
1.224 km gasledning
– Naturgas fra Rusland til at producere elektricitet, vil bidrage til stabil energiforsyning til forbrugerne på kontinentet, sagde Medvedev, da den 1.224 km lange ledning blev indviet i går.
Ny russisk-tysk aftale
Den polske udenrigsminster Radek Sikorski, har kaldt gasledningen for en ”ny Ribbentrop-Molotov pagt”, med henvisning til den aftale Sovjetunionen og Nazityskland indgik i 1939, om at dele Polen mellem de to lande.
Nyt jerntæppe
Flere af de baltiske lande har kaldt gasledningen for ’det 21. århundredes jerntæppe’, og advarede om ledningens betydning for den sikkerhedspolitiske situation i området. Flere miljøorganisationer har kæmpet imod ledningen af hensyn til livet i Østersøen, som i forvejen er et af verdens mest truede farvande.
Forbindelse til EU
Den formelle ceremoni blev holdt i Lubmin tæt på det sted, hvor Nord Stream rørledningen bliver sluttet til det europæiske gasnet gennem landbaserede rørledninger.
– Nord Stream har givet den russiske energivirksomhed Gazprom en sikker, moderne og effektiv ny vej til at forsyne deres samarbejds-partnere og kunder i EU, og er et supplement til de eksisterende transitruter gennem Ukraine og Hviderusland, sagde Matthias Warnig, administrerende direktør i Nord Stream.
Privat firma
Nord Stream ledningen er et kommercielt projekt, der er baseret på langvarige kontrakter med Gazprom og kunder i Tyskland, Danmark, Storbritannien, Holland, Belgien, Frankrig, Tjekkiet og andre lande med gas.
Det er den russisk gasgigant Gazprom, der står bag den nye gasledning.
Dansk ja
Ledningen går over dansk havbund, og projektet har krævet dansk accept. Da Danmark gav sit tilsagn, trods betænkeligheder over miljøet i Østersøen, ophævede Rusland et mangeårigt forbud på import af dansk kød, som blev indført for at straffe Danmark, da der blev holdt tjetjensk kongres i Danmark i 2002.