Opstand i ghetto mindes med påskeliljer

    polen_mindes_opstand_i_ghetto_med_paaskeliljer_2

    Museet for de polske jøder i Warszawa arrangerer for fjerde år i træk, at frivillige deler påskeliljer ud til minde om opstanden i Warszawas ghetto i 1943. Foto: Krajus W. Pyrz.


    WARSZAWA: Frivillige deler påskeliljer af papir ud i dag til minde om opstanden i Warszawas jødiske ghetto.


    Polen mindes i dag 73-års-dagen for, at opstanden i Warszawas jødiske ghetto brød ud.

    Dagen markeres blandt andet ved, at frivillige deler påskeliljer lavet af papir ud, der er blevet et symbol på den jødiske opstand, fordi de ligner de gule stjerner, som jøderne under krigen blev tvunget til at sy på deres tøj.

    Væbnet oprør mod Holocaust

    Nazityskland samlede under Anden Verdenskrig de polske jøder i bevogtede bydele – de såkaldte ghettoer – hvorfra indbyggerne blev transporteret til udryddelseslejre og slået ihjel.

    Indbyggerne i Warszawas ghetto besluttede at gå til væbnet modstand mod tyskerne, da de fik besked om den anden store transport fra ghettoen. Trods mangel på alt fra mad til ammunition lykkedes det oprørerne at holde næsten en måned fra 19. april til den 16. maj 1943, hvor tyskerne fik nedkæmpet den sidste modstand.

    Polens præsident mindes dagen

    Polens præsident Andrzej Duda deltager i mindehøjtideligheden i dag, hvor der blandt andet vil blive afsløret en mindetavle for Raul Wallenberg, som reddede livet for 100.000 ungarske jøder.

    Museet for polske jøder i Warszawa står for flere af dagens festligheder og holder i dagens anledning gratis åbent for besøgende.

    Påskeliljer til polsk-jødisk leder

    Traditionen med påskeliljer stammer fra den sidste leder for de jødiske oprørere Marek Edelmann, som hvert år på årsdagen for opstanden modtog en buket påskeliljer af en ukendt giver.

    Marek Edelmann overlevede både opstanden i Warszawas ghetto og Warszawa-opstanden, som han også deltog i, da den brød ud året efter.

    Blodige opstande

    Begge opstanden i Warszawa blev meget blodige på den polske side, da oprørerne var langt dårligere udrustet end den tyske besættelsesmagt.

    Det skønnes, at opstanden i Warszawas ghetto i 1943 kostede 13.000 mennesker livet, mens Warszawa-opstanden i 1944 kostede 200.000 mennesker livet og fik tyskerne til at jævne Warszawa med jorden.