Polak og danskere mindet for Danmarks befrielse

    mindelunden_polak_polen_jens_moerch
    I Mindelunden i København, hvor mange danske modstands-mænd blev henrettet af tyskerne under Anden Verdenskrig, ligger 106 gravsteder side og side. Men på en af gravene, er det ikke det danske våbenskjold der er at finde på gravstenen, men derimod den polske ørn. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

    Den polske spionschef Lucjan Maslochas gravsten i Mindelunden. Det er den polske ørn der er på stenen, i modsætning til alle andre grave i Mindelunden, som er forsynet med det danske våbenskjold. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


    HELLERUP: Befrielsen af Danmark blev i aften markeret i blandt andet Mindelunden, hvor en polak er begravet som eneste udlænding.


    Onsdag aften, den 4. maj 1945, blev Danmark atter frit. Det markeres over alt i Danmark, og mange danskere sætter lys i vinduet i aften. En af de vigtigste steder er Mindelunden ved Hellerup.

    Mindet i Mindelunden

    Tidligere udenrigsminister Per Stig Møller holdt i år talen i Mindelunden til ære og minde for de faldne i kampen for Danmarks og Europas frihed.

    LÆS MERE
    Mindelunden: Program 4. maj

    En polak mellem dansker

    I Danmark døde flere hundrede modstandsfolk i kampen mod tyskerne, og 106 af dem ligger i Mindelunden ved Ryvangen i København. Stedet hvor tyskerne henrettede modstandsfolk og andre fjender, og hvor mange blev fundet i tiden efter befrielsen. Alle gravstenene med de faldne modstandfolk bærer også det danske våbenskjold, undtagen een grav. Her er det den polske ørn, der er graveret ind øverst på gravstenen.

    Polsk top-spion

    Den polske spion Lucjan Maslocha ligger nemlig begravet her sammen med sin polskfødte danske kone Anna (Lone) Mogensen, som er den eneste kvinde der ligger begravet i Mindelunden under gravstedet med modstandsfolk. Lucjan var polsk officer under Anden Verdenskrig, og blev taget til fange af tyskerne. Han flygtede fra en fangelejr i Lubeck, men blev i første forsøg indhentet af tyskerne, der førte ham tilbage til fangelejren. Kort tid efter lykkedes det ham igen at flygte, og via Danmark hvor han tog kontakt til familien Mogensen, som han kendte fra Polen. Herfra kom han videre til Sverige, hvor han var bindeled mellem Warszawa, SOE og den polske eksilregering i London.

    Spionchef i Danmark

    I efteråret 1943 overtog han ledelsen af den polske modstandsbevægelse i Danmark, og Anna og Lucjan flyttede sammen på førstesalen i en villa på Hans Jensensvej i Gentofte. De undgik at blive arresteret under oprulningen af det polske netværk i foråret 1944 og fortsatte, skønt de var stærkt eftersøgte, arbejdet sammen med danske underofficerer og marinetelegrafister i Studenternes Efterretningstjeneste.
    Nytårsaften 1944 blev de i hemmelighed viet i Skt. Ansgars Kirke, den romersk-katolske hovedkirke i København og fejrede deres vielse over nytåret.

    Hvedebrødsdage på et loft

    Tidligt om morgenen den 3. januar 1945 kom Gestapo til villaen i Gentofte, hvor parret opholdt sig i tagetagen. Villaen var ejet at en arkitekt, der ikke var hjemme. Tyskerne gennemsøgte huset, ikke fordi de vidste at det meget eftersøgte par var på adressen, men fordi de havde fået at vide, at der var sprængstoffer til sabotageaktioner i villaen. Efter at Gestapo havde ledt længe uden at finde spor af sprængstoffer, kom de op til taglejligheden, hvor Anna og Lucjan Maslocha opholdt sig.

    Dræbt i første byge

    Da døren gik op, åbnede Lucjan ild mod tyskerne, der blev besvaret af en maskingeværregn fra tyskerne. Anna mistede livet ved dette første angreb, men ildkampen fortsatte til Lucjan var blevet så såret, at Gestapo kunne tage ham under armen, og bringe ham til forhør i det tyske lazaret på Nyelandsvej. Her døde han otte dage senere af sine kvæstelser.

    Tvivl om dødstidspunkt

    På Lucjans grav står dødsdagen som den 3. januar, altså samme dag som hans kone gennem tre døgn, døde. I Mindelunden fastholder man denne dato, men siger samtidig, at der kan forekomme usikkerheder, da ligene først blev fundet efter krigens afslutning og genbegravet den 29. august 1945 – på årsdagen for oprøret mod tyskerne, der udløste generalstrejken i Danmark den 29. august 1943. Liget af Anna blev fundet på det sted hvor Mindelunden er opført – indrullet i et gulvtæppe fra det hus, hvor hun blev skudt af Gestapo. Gerningsmændene er aldrig fundet.

    Lech Walesa besøgte parrets gravsted i Mindelunden, da han var på officielt besøg i Danmark.