Valuta:100 PLN koster 178,71 DKK
Tirsdag 16 januar 2018

Polen bryder med Europas demokratiske vagthund

Det var ventet at Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski blev ofret for en måned siden ved den seneste regeringsrokade. Udenrigsministeren er nemlig faldet i unåde hos partiformand Jaroslaw Kaczynski. Pressemødet forud for rokaden var da heller ikke uden dramatik. Mødet blev udsat i timer, og endte - til stor skuffelse for de mange journalister - med en besked om, at blot en enkelt minister fratrådte - og efter eget valg. Udenrigsministeren var ellers blevet udset til at blive skiftet på grund af hans samarbejde med Venedig-kommission og på grund af manglende initiativer for at finde en ny ”sandhed” om Smolensk ulykken. En sag der er vigtig for partiformanden. Ministeren blev formentlig taget til nåde med løfter om at afbryde samarbejdet med Europarådet (Venedig-kommissionen), og ved at iværksætte nye beskyldninger og teorier i forbindelse med Smolensk ulykken den 10. april 2010. Smolensk vil vi formentlig hører mere om i den kommende tid. Her ses den udskældte polske udenrigsminister under et besøg i København hos sin danske kollega Kristian Jensen i foråret. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.
PolitikWARSZAWA: Polen har afbrudt samarbejdet med Venedig-kommissionen, der er Europas demokratiske vagthund. Det er uden fortilfælde.
Af: Jens Mørch
18. oktober 2016 - 13:53

I den seneste uge udeblev Polen fra et møde med Europarådets Venedig-kommission, der er Europas demokratiske vagthund. Nu afbryder Polen helt dialogen med kommissionen, oplyser den statskontrollerede tv-kanal TVP.

I et brev som Polen har sendt til kommissionen, hedder det at Polen ikke finder kommissionen ærlig og uvildig.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Løftet pegefinger til Polen fra Lars Løkke

Oppositionens kommission

I en kommentar til beslutningen siger udenrigsminister Witold Waszczykowski, at Polen ikke er blevet vurderet objektivt af kommissionen.

- Vi har fået en rapport, og en mere, der er meget ensidige og fyldt med fejl. Det giver uro i de polske institutioner. Den fremstiller kun oppositionens mening. Så vi har konkluderet at det ikke giver mening at fortsætte dialogen med kommissionen, siger Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski ifølge Polsk Radio.

Demokrati problemer

Venedig-kommissionen har ellers fået til opgave at se nærmere på de demokratiske tilstande efter at Lov og Retfærdighedsregeringen kom til for et år siden. Polen er kritiseret internationalt for, at domstole, anklagemyndighed, presse og den offentlige forvaltning, ikke længere opfylder betingelserne for et demokrati.

Polens internationale rolle

Beslutningen vil formentlig give anledning til nye internationale panderynker over Polen. Den nye regerings anti-demokratiske initiativer er blevet kritiseret af Polens traditionelle venner i USA, Europa, EU, Vatikanet og mange andre steder.

Overtræder aftaler

Det virker fortsat som om at Polens nye ledelse – eller rettere Polens stærke mand partiformand Jaroslaw Kaczynski – fortsat ikke har forstået, hvilket få ting der får demokratiske og frie lande til at holde sammen. Det er blevet fremført i kritikken, at den nye polske ledelse med sine initiativer overtræder Københavner-aftalen fra 2002, og Polens optagelse i EU.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Polsk stats tv udøver censur overfor Barack Obama

Ingen dansk reaktion

Det har ikke været muligt at få Danmarks udenrigsminister Kristian Jensen i tale i dag om den polske beslutning om at kortslutte samarbejdet med Europarådets Venedig-kommission.

LÆS ANALYSE
polennu.dk: Polen, NATO og hele verden

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 17. januar 2018
10:00-12:00

Snow

Snow
-3 °C

I dag, 17. januar 2018
10:00-12:00

Skyet

Skyet
1 °C

I dag, 17. januar 2018
10:00-12:00

Skyet

Skyet
2 °C

I dag, 17. januar 2018
10:00-12:00

Slud

Slud
1 °C

I dag, 17. januar 2018
10:00-12:00

Skyet

Skyet
1 °C

Debat

13. marts 2016 - 20:04
Urszula Zarzycka, polennu.dk, skriver blog om Polens faste- og påsketraditioner.
8. juli 2016 - 3:02
Analyse og vurderingen af NATO, Polen og Danmark forud for alliancens topmøde i Warszawa af polennu.dk chefredaktør Jens Mørch.
14. december 2017 - 7:46
Advent og juletiden står for døren. Selv om den polske og den danske jul har sammenfald, er der alligevel store forskelle i tradition og skikke, skriver Urszula Zarzycka.
18. december 2017 - 16:52
Kommentar af chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk til tidligere ambassadør Laurids Mikaelsens kronik om Polen i Jyllands-Posten.
20. december 2017 - 16:06
Kommentar af chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk til Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen om Polen.
26. december 2017 - 8:39
Søren Espersen, Dansk Folkeparti og formand for Udenrigspolitisk Nævn bør trække sig som formand, mener redaktør Jens Mørch, polennu.dk.

Profiler