Polen tror ikke på en CO-2 aftale i København

    Polen er en af verdens største producenter af kul. Der investeres nu massivt i vindmøller og anden CO-2 neutral energi i Polen, men det er ikke nok til at Polen kan opfylde EU-kommissionens forslag, mener Polens regering. Arkivfoto.


    WARSZAWA: I dag mødes de europæiske ledere i Bruxelles, men Polens regering tror ikke på at EU står sammen til klimatopmødet i København.


    I dag mødes de europæiske ledere i Bruxelles. Et af de vigtigste emner er fælles europæisk fodslag op til FN-klimatopmødet i København.

    Skepsis før topmøde

    – Jeg er skeptisk med hensyn til chancerne for en aftale. Der er ikke enighed om Europa-Kommissionens forslag om en samlet europæisk holdning til FN-topmødet, siger Polens europaminister Mikolaj Dowgielewicz til Reuters.

    Bare to måneder før klimatopmødet i København er EU-landene uenige om hvordan byrderne skal fordeles mellem landene. Der er uenighed om CO-2 kvoterne, og der er uenighed om støtten til de mindst bemidlede EU-lande.

    Støtten skal gå til omlægninger af energiafbrændinger fra kul, til mere miljøvenlige energikilder, som f.eks. sol og vind.

    Absurd fordeling

    I september sagde den polske finansminister Jacek Rostowski, at det var absurd, at rige lande som Storbritannien opfordrer Europas fattigste nationer til at hjælpe de rige lande, med at hjælpe de fattigste.

    Ikke mange polske iagttagere forventer, som den polske regering, at der opnås europæisk enighed forud for topmødet i København.

    Protester mod polsk kul

    Greenpeace har op til EU-mødet i Bruxelles arrangeret en demonstration på den polsk-ukrainske grænse, for at gøre opmærksom på Polens import af kul fra Ukraine.

    Greenpeace-folk klatrede i går op i en kran på kulhavnen i Biala Podlaska, og rullede en banner ud med teksten:

    ’Kul er fortid – tiden er inde til klimasolidaritet’.

    Et andet banner på stedet, var et billede af Polens regeringschef Donald Tusk. Aktivisterne kommer fra Polen, Østrig, Sverige og Italien.

    – Selv om Polen er en af verdens største producenter af kul, bliver der stadig importeret kul ind over den østlige polske grænser – importen kommer hovedsagligt fra Rusland.

    – Det er absurd situation, siger Magdalena Zowsik fra Greenpeace.