Polen vil sænke fjendtlige skibe og ubåde i Østersøen

Ubåde i Østersøen
Statsministrene fra Polen og Danmark var sammen med den polske præsident, Andrzej Duda da de åbnede Baltic Pipe forbindelsen med gas til Polen. Nu har den polske regering godkendt et forslag, der giver forsvaret lov til at sænke skibe og ubåde i Østersøen. Foto: Baltic Pipe.

WARSZAWA: Polens regering har godkendt et forslag, der gør det nemmere at sænke fjendtlige skibe og ubåde i Østersøen.


Polens regering har godkendt et nyt lovforslag, der skal gøre det nemmere for Forsvaret at sænke fjendtlige skibe og ubåde i Østersøen. Formålet er at beskytte kritisk energiinfrastruktur, ikke mindst den vigtige gasledning Baltic Pipe mellem Danmark og Polen.

Loven skal give den polske flåde mulighed for at skyde mod fjendtlige skibe og ubåde, der kan udgøre en terror trussel. Initiativet kommer efter sabotagen på Nord Stream gasledningen mellem Tyskland og Rusland sidste efterår.

(Artiklen fortsættes under)

Ubåde i Østersøen

Nordstream II ledningen blev sprængt, dagen før Baltic Pipe forbindelsen blev indviet. I ugerne op til, er der konstateret russiske skibe og ubåde i Østersøen ved eksplosionsstedet.

Den polske regering vil “forsøge at øge sine muligheder for at reagere effektivt på moderne terrortrusler”, hedder det i erklæring. Loven giver det polske forsvar øgede beføjelser, og angreb kan sættes i gang af den polske forsvarsminister. Det gælder ikke blot ved angreb på kritisk infrastruktur fra søsiden, men også fra luften.

Ifølge det internationale bureau Reuters, skal muligheden dog kun anvendes i ekstraordinære situationer, og når alle andre muligheder er udtømte.

NATO: Kritisk infrastruktur indsat

Onsdag advarede en repræsentant for NATO-efterretningstjenestenom “en betydelig risiko” for, at Rusland vil forsøge at sabotere kritisk infrastruktur i Europa og Nordamerika, herunder også gasrørledninger og andre undersøiske kabler, som en del af landets krig mod Ukraine.

Forslaget om at kunne sænke fjendtlige skibe og ubåde er ikke vedtaget i det polske parlament, og kræver også godkendelse i parlamentets overhus Senatet. Herefter skal det underskrives af præsidenten, før forsvarsministeren alene kan beordre angreb på ubåde i Østersøen.