Polens adgang til EU for tyve år siden i København

EU Radek Krajewicz
Radek Krajewicz var en del af den polske delegation, da EU-topmødet blev indledt mandag for tyve år siden i København. Det var på det topmøde, at Polen blev optaget som fuldgyldigt medlem af EU pr. 1. maj 2004. Her ses han under et foredrag i European Solidarity Center (ESC) i Gdansk, hvor også Lech Walesa har kontor. Foto: Lars Møller.

KØBENHAVN: Mandag er det tyve år siden at stats- og regerings-chefer fra hele Europa landede i København til EU-topmøde.


EU formandskab Danmark
Deltagerliste og program for EU topmøde december 2002. Arkivfoto.

Den 12. december 2002 slog Bella Center dørene op for et historisk EU-topmøde. Stats- og regeringschefer fra hele Europa, var i København til mødet. Det største emne på topmødet var optagelsen af ti nye lande fra Central- og Østeuropa, herunder Polen.

– Vi var sikre på, at vi ville blive optaget som medlemmer af EU. Det var vores fornemmelse, og det bekræftede de efterretninger vi fik også. Men usikkerhed lå i detaljen, i hvilke vilkår Polen kunne opnå i EU, siger daværende presseattache på Polens ambassade i København, Radek Krajewicz eksklusivt til polennu.dk.

Kampe med det danske EU formandskab

Radek Krajewicz var sammen med den daværende ambassadør og statsminister, blandt de drivende kræfter i Polens optagelsesproces i EU.

– Vi måtte kæmpe hårdt mod det danske formandskab, som var ledet af Anders Fogh Rasmussen. Og selv om danskerne ellers altid har behandlet os godt og med respekt i de sammenhænge, så var det lidt som at vi på afgørende tidspunkter ikke blev betragtet helt som ligeværdige partner af danskerne, siger Krajewicz til polennu.dk.

– Og det blev da også et dramatisk “dansk-polsk topmøde”. Det var nemlig en tvist mellem det danske formandskab og den polske delegation der betød, at den planlagte festmiddag med Dronningen om aftenen blev aflyst.

– Det var vi mange der var rigtig kede af, siger den tidligere topdiplomat.

Spørgsmål om landbrug

– Til sidst i forhandlingerne var det landbrugsstøtte og de relaterede ordninger der var stridspunkterne. Men det blev til sidst løst ved, at man lavede nogle særlige fælles tolkninger af, hvad et polsk landbrug er. Men trods tumulten, så var alle glade for resultatet. Polen var atter kommet med som et fuldblodsmedlem af Europa, få år forinden var vi blevet medlemmer af NATO, og efter de dramatiske døgn i København, kunne vi konstatere, at vi var fuldgyldige medlemmer af EU fra 1. maj 2004, selv om der var nogle undtagelser, siger Radek Krajewicz.

Radek Krajewicz, som har haft en enestående karriere i den polske udenrigstjeneste gennem flere år, er i dag kulturchef i byen Chojnice. Her har han stået i spidsen for bygningen af et nyt kulturcenter.

LINK: Chojnice Kulturhus

– Jeg er stolt over at have været med til at få mit land ind i EU. Det er klart for det er en del af en proces, der for alvor har fået os integreret i Europa. Og Polen har da helt klart på en lang række område profiteret på medlemskabet, men EU har skam også haft meget stor gavn af os i EU – og ikke mindst i NATO lige nu, siger Krajewicz.

– Det er sjovt at tænke tilbage på. Og det er meget nemt for mig at svare, når jeg bliver spurgt om der er kommet noget konkret ud af vores EU-medlemskab, og jeg ikke orker den store, lange og fornuftige udredning af de faktiske forhold.

– Jeg peger bare på vores nye kulturhus, og siger: – Det her er betalt af EU, det er da konkret, siger Chojnices stolte kulturchef med et stort smil til polennu.dk.

Radek Krajewicz taler og skriver dansk, ligesom han er uddannet i dansk på Adam Mickiewicz Universitet i Poznan. Radek Krajewicz er også medforfatter til bogen: Balladen i Gdansk – vejen til et nyt Europa, om Solidarnosc og tidligere præsident Lech Walesa. Han har flere gange virket som tolk, både under formandskabet og for Lech Walesa.

(Artiklen fortsættes under)

Radek Krajewicz
– Det her er betalt af EU, siger Chojnices stolte kulturchef Radek Krajewicz, når han skal fortælle om nogle konkrete fordele ved Polens EU-medlemskab. Arkivfoto.
Radek Krajewicz er medforfatter til bogen; Balladen i Gdansk – vejen til et nyt Europa – som handler om Lech Walesa. Her ses de to sammen ved Lech Walesa 75-års fødselsdag. Foto: Maciej Kosycarz.

 

Delegationer ankom om eftermiddagen

Torsdag den 12. december 2002 ankom stats-og regeringscheferne til København. Fra kl. 18.15 ankom gæsterne til Bella Center. Fra Polen var det præsident Aleksander Kwasniewski, statsminister Leszek Miller og udenrigsminister Wlodzimierz Cimoszewicz.

Den danske delegation – som også udgjorde EU-formandskabet – bestod af statsminister Anders Fogh Rasmussen, udenrigsminister Per Stig Møller og Europaminister Bertel Haarder.

Det var dog i sidste ende Sverige og Tyskland, der sikrede det polske EU-medlemskab fra 1. maj 2014 på det hektiske topmøde. Sverige var repræsenteret af statsminister Göran Persson og udenrigsminister Anna Lindh. Hun blev myrdet 11. september året efter af en gal mand. Fra tysk side var det den kontroversielle kansler Gerhard Schröder og udenrigsminister Joschka Fischer der ledede delegationen.

Polakkerne hører i dag til blandt de største tilhængere af EU blandt borgerne i medlemslandene.

LINK: Det danske EU formandskab 2002

Støt polennu.dk og få mere viden

Flere informationer og nyheder fra Polen på dansk? Vil du hjælpe til? Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.