Valuta:100 PLN koster 177,35 DKK
Onsdag 25 april 2018

Polens finanslov endelig godkendt af præsidenten

Polens præsident har underskrevet finansloven for 2017, og har dermed trosset oppositionspartierne appel om at afvise loven, der ikke er behandlet af parlamentet. Arkivfoto.
PolitikWARSZAWA: Den kontroversielle finanslov der udløste krisen i det polske parlament, er nu gyldig efter at præsident Andrzej Duda har sat sin underskrift.
Af: Jens Mørch
14. januar 2017 - 9:55

Polens præsident Andrzej Duda har underskrevet finansloven for 2017. Det var under debatten af finansloven den 16. december, at krisen i det polske parlament begyndte.

Appel til præsident

Tre af oppositionspartierne havde ellers bedt præsidenten om hjælp, da behandlingen af finansloven er fundet sted uden for parlamentssalen og kun med deltagelse af embedsmænd og medlemmer af regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS). Det blev gjort klart, da Polens senat midt under forhandlingerne i Sejmen sendte finansloven videre til præsidenten. Men det har ikke fået præsidenten, som blev opstillet af PiS, til at lytte til oppositionen.

Finanslovsdebat

Det var under debatten om finansloven, da næstformanden for oppositionspartiet Borgernes Platform (PO) med ironi foreslog at der skulle afsættes penge til et orkester i Warszawa, at krisen brød ud. Han mente at hovedstaden godt kunne trænge til noget musik, fordi det skaber glæde. Forinden havde samme medlem holdt et skilt op med ordene: Fri presse.

Smidt ud

Næstformanden blev derefter smidt ud af parlamentets formanden, og det fik de to oppositionspartier Borgernes Platform og Moderne Polen til at besætte talerstolen og siden hele parlamentet. De krævede at medlemmet fik adgang til salen igen. Det blev afvist, og PiS medlemmer gennemførte behandlingen af finansloven i et andet lokale. Oppositionen har siden krævet at finansloven bliver behandlet i parlamentet, og der har været protester foran Sejmen lige siden.

Torsdag opgav oppositionspartiet Moderne Polen besættelsen af parlamentet, og det fik Borgernes Platform (PO) til at følge trop. PO ser det som en sejr, at pressen igen har adgang til parlamentet som tidligere, og det er partiets argumentet for at opgive besættelsen.

Kræver genbehandling

Til gengæld har en samlet opposition opretholdt kravet om at finansloven skal behandles i Sejmen. Selv om besættelsen af parlamentet er ophørt, har finanslovens endelige godkendelse ved præsidenten, kun gjort oppositionen endnu mere vrede.

Formanden for PO, det tidligere regeringsparti Grzegorz Schetyna mener, at hvis præsidenten underskriver finansloven, som det netop er sket, så gør han sig skyldig i at bryde loven og må tage konsekvenserne.

25. januar

Krisen i Polen fortsætter. En løsning på den demokratiske undtagelsestilstand i Polen er kommet endnu længere væk med præsidentens underskrift. Polens parlament Sejmen har udsat sit møde til den 25. januar, hvor der bliver skrevet et nyt kapitel i destruktionen af Polens nye og skrøbelige demokrati.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 25. april 2018
12:00-18:00

Regn

Regn
13 °C

I dag, 25. april 2018
12:00-18:00

Heavy rain showers

Heavy rain showers
13 °C

I dag, 25. april 2018
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
24 °C

I dag, 25. april 2018
12:00-18:00

Få byger

Få byger
19 °C

I dag, 25. april 2018
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
22 °C

Debat

29. marts 2018 - 15:39
Urszula Zarzycka, polennu.dk, skriver blog om Polens faste- og påsketraditioner.
8. juli 2016 - 3:02
Analyse og vurderingen af NATO, Polen og Danmark forud for alliancens topmøde i Warszawa af polennu.dk chefredaktør Jens Mørch.
14. december 2017 - 7:46
Advent og juletiden står for døren. Selv om den polske og den danske jul har sammenfald, er der alligevel store forskelle i tradition og skikke, skriver Urszula Zarzycka.
18. december 2017 - 16:52
Kommentar af chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk til tidligere ambassadør Laurids Mikaelsens kronik om Polen i Jyllands-Posten.
20. december 2017 - 16:06
Kommentar af chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk til Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen om Polen.
26. december 2017 - 8:39
Søren Espersen, Dansk Folkeparti og formand for Udenrigspolitisk Nævn bør trække sig som formand, mener redaktør Jens Mørch, polennu.dk.

Profiler