Valuta:100 PLN koster 178,75 DKK
Fredag 19 januar 2018

Polens præsident vil ikke mødes med Donald Tusk

Polens præsident Andrzej Duda har afvist at mødes med Donald Tusk om den akutte krise i Polen. Billedet er fra Andrzej Dudas besøg på København Universitet sidste år. Foto: Lars Møller, polennu.dk.
PolitikBRUXELLES: Polens præsident Andrzej Duda har afvist at holde møde med Donald Tusk om den aktuelle krise i Polen.
Af: Jens Mørch
20. juli 2017 - 16:55

Den polske præsident Andrzej Duda vil ikke mødes med EU-præsident Donald Tusk om den aktuelle krise mellem Polens regering, befolkning og EU. Donald Tusk havde bedt om mødet, for at forklare præsidenten hvilken situation som den polske ledelse er ved at kaste polakkerne og Polen ud i. Reaktionen kommer efter at EU nu vil tage grove midler i brug overfor Polen, efter at parlamentet har hastebehandlet fire kontroversielle love, der giver regeringen kontrollen over domstolene og retsvæsenet

Duda: Tal Polens sag

Forslaget blev modtaget med kølighed i præsidentpaladset, der i forbindelse med afvisningen af mødet, foreslog at Donald Tusk skulle forklare EU, at Bruxelles ikke skal blande sig i Polens indre anliggender. Efter den polske præsidents afvisning har Donald Tusk skrevet et åbnet brev til præsident Andrzej Duda.

Polens omdømme

- Vi er ved at vurdere, hvad regeringspartiet har foreslået i dag. Efter min mening ser de seneste handlinger ud til at bringe de europæiske værdier og standarder samt det polske omdømme i fare, skriver Donald Tusk og fortsætter:

- Regeringen flytter os politisk i tid og sted tilbage mod øst. Præsidenten har en anden opfattelse. Men vore uenigheder og forskelle, fritager os ikke fra vores pligt til at samarbejde om vores lands tryghed og sikkerhed. Den europæiske union er ikke kun penge og procedurer. Det er først og fremmest en række værdier og høje standarder i det offentlige. Det er også grunden til, at vi i Europa og i hele vesten har kritiseret magthaverne.
Det er længe siden at Polen har været i så stor en krise – meget længe siden – og det ser slemt ud.

Opfordring til Duda

- Vi kan standse den farlige udvikling, men det kræver hurtig og positiv dialog samt vilje til at samtale. Regeringspartiet planer som det er foreslået, vil det ødelægge det polske demokrati. Derfor er det nødvendigt at finde en løsning, der kan accepteres af polakkerne, af et flertallet og oppositionen i parlamentet, af præsidenten og af den europæiske union. Det er en udfordring og det kræver indrømmelser, gensidig respekt og et minimum af tillid. Det er svært, men det kan stadig lade sig gøre. Men tiden er knap og situationen er meget alvorlig. Derfor kræver det seriøse foranstaltninger og seriøse partnere. Lad os komme i gang præsident, skriver Donald Tusk.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 19. januar 2018
12:00-18:00

Snow

Snow
0 °C

I dag, 19. januar 2018
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
2 °C

I dag, 19. januar 2018
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
3 °C

I dag, 19. januar 2018
12:00-18:00

Skyet

Skyet
0 °C

I dag, 19. januar 2018
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
3 °C

Debat

13. marts 2016 - 20:04
Urszula Zarzycka, polennu.dk, skriver blog om Polens faste- og påsketraditioner.
8. juli 2016 - 3:02
Analyse og vurderingen af NATO, Polen og Danmark forud for alliancens topmøde i Warszawa af polennu.dk chefredaktør Jens Mørch.
14. december 2017 - 7:46
Advent og juletiden står for døren. Selv om den polske og den danske jul har sammenfald, er der alligevel store forskelle i tradition og skikke, skriver Urszula Zarzycka.
18. december 2017 - 16:52
Kommentar af chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk til tidligere ambassadør Laurids Mikaelsens kronik om Polen i Jyllands-Posten.
20. december 2017 - 16:06
Kommentar af chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk til Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen om Polen.
26. december 2017 - 8:39
Søren Espersen, Dansk Folkeparti og formand for Udenrigspolitisk Nævn bør trække sig som formand, mener redaktør Jens Mørch, polennu.dk.

Profiler