EU-præsident Donald Tusk kunne i dag meddele, at samtlige 27 EU-lande og Storbritannien er enige om en skilsmisseaftale. Polens ledelse bakker denne gang op om sin tidligere statsminister. Privatfoto.
WARSZAWA: Polens statsminister bakker også op om Brexit-aftalen, som EU-præsident Donald Tusk og den britiske regeringsleder Theresa May har udarbejdet.
EU-præsident Donald Tusk kunne søndag meddele, at samtlige 27 EU-lande står bag den 585-sider lange aftale, der beskriver processen med briternes farvel til EU. De polske statsmedier skriver, at også den polske statsminister Morawiecki bakker op.
1 million polakker
De to vigtigste punkter for Polen er garantier for at polakker opretholder sine rettigheder i Storbritannien efter Brexit, samt at briterne fortsat vil bidrag til EU-budgettet efter deres udtræden. Polen er den største modtager af penge fra EU-budgettet. Der boede ved udgangen af 2017 hele 1,02 millioner polakker på de britiske øer, der med statsministerens ord har fået sikret sine rettigheder.
Polakkers rettigheder
Polens statsminister skriver på Twitter, at “Brexit-aftalen er et resultat af lange forhandlinger, hvor Polen har valgt en pragmatisk kurs helt fra begyndelsen …. Aftalen garanterer polakkernes rettigheder i Storbritannien, de polske selskabers interesse og EU-budgettet, skrev Morawiecki. Det er den tidligere polske statsminister Donald Tusk, der som EU-præsident har fået de 27 lande til at blive enige om aftalen, selv om der stadig udestår en lang række uafklarede punkter.
Aftale ikke en aftale
Og ikke alene er nogle store forhandlinger udsat til bedre tider, men dagens aftale betyder langt fra, at den bliver godkendt. Den britiske regeringschef Theresa May skal nu have overtalt sit parlament til at acceptere aftalen. Og det ser mere end svært – eller nærmest umuligt – ud på forhånd. Dels er der dyb splid i hendes eget konservative regeringsparti, og ikke nok med det, så har hendes nordirske støtte parti allerede meddelt at de stemmer imod Brexit-aftalen. Dermed er der ikke noget flertal for aftalen i Storbritannien. Men den britiske regeringschef virker optimistisk, selv om opgaven er umulig, hvis hendes kritikere fastholder deres positioner.
Hvis det britiske parlament alligevel beslutter sig for at tiltræde aftalen, skal Europa-parlamentet herefter, også tage stilling til skilsmisseaftalen. Der er stadig udsigt til mange lange nætter for embedsmændene i Bruxelles og London.