Lech Walesa: Polens største og mest berømte helt fylder 75 år

lech_walesa_radek_krajewicz_dania_polennu_hasse_ferrold

Lech Walesa fylder 75 år i dag og fejres i aften af venner og familie i hjembyen Gdansk. Her ses under sit besøg i Danmark i april, hvor han talte på Syddansk Universitet. Foto: Hasse Ferrold.


GDANSK: Nobel Fredsprismodtager og Polens tidligere præsident Lech Walesa fylder 75 år i dag. Det markeres med gæster fra hele verden i hans hjemby.


Nobel Fredspris modtager, strejkeleder, fagforeningsformand, elektriker og tidligere præsident i Polen, Lech Walesa, fylder 75 år den 29. september 2018.

Elektrikeren Lech Walesa blev verdensberømt, da han stod bag dannelsen af den første frie ”fagforening” i Østblokken – Solidarnosc (Solidaritet) der blev dannet efter en strejke på Lenin Skibsværftet i Gdansk i august 1980. En strejke der nød opbakning fra cirka ti millioner polakker, og som resulterede i en historisk aftale mellem polakkerne og det kommunistiske regime.

I husarrest

Men allerede året efter fortrød myndighederne dog den vidtgående aftale, og indførte krigsretstilstand i Polen. Lech Walesa og tusinde andre blev arresteret og kom i husarrest, og forbuddet mod forsamlinger blev genindført. Men kampen for demokrati og et frit Polen fortsatte i det skjulte, og Lech Walesa var der også. I 1981 blev han Årets Mand i Time Magazine. I 1983 modtog han Nobel Fredspris for sin fredelige revolution. I 1988 var Lech Walesa en af drivkræfterne bag Rundbordssamtalerne, der førte til det første delvist frie valg under kommunismen i Østeuropa den 4. juni 1989. Samme år ramte dominoeffekten Østtyskland, hvor Berlin Muren blev væltet den 9. november. I 1990 blev Lech Walesa valgt som sit lands præsident, og i 1991 kollapsede Sovjetunionen.

Dansk Elefantorden

Siden præsidenttiden har Lech Walesa på flere måder arbejdet for frihed, fred og demokrati, og har været rådgiver ved flere globale og regionale konflikter. Han har modtaget et utal af priser og hædersbevisninger, ligesom han er æresdoktor på en lang række universiteter verden over. Han er æresborger i London, og har blandt mange fine internationale ordner også modtaget Elefantordnen af Danmarks Dronning. Han har båret det olympiske flag ind ved OL, fået en lufthavn opkaldt efter sig og kan på alle måder se tilbage på et farverigt 75-årigt liv.

Trods hans levende temperament og klare mål, er den tidligere præsident en hjertelig personlighed. Lech Walesa og hans kone Danuta har fået syv børn. Med nogle af sine børnebørn besøgte han Danmark i april, hvor turen omfattede Billund, Kolding, Vejle og LEGOLAND. Frihedskæmperen siger selv, at han havde forventet, at han skulle nyde sit otium med sin familie og sine mange børnebørn. Men besøget i Danmark med børnebørnene er ikke sædvane.

Den demokratiske situation i Polen har nemlig kaldt den tidligere præsident på barrikaderne igen. Lech Walesa rejser nu både verden og Polen rundt for utrætteligt at fortælle om demokrati og om vigtigheden af menneskers gensidige respekt, lige som han tordner mod den tiltagende nationalpopulisme i Europa.

Selv om Lech Walesa er under et stigende pres fra Donald Tusk og Robert Lewandowski, så er han nok fortsat den mest berømte polak uden for Polen. Alligevel har den nuværende regering indledt en hetz mod ham med beskyldninger om, at han var spion for kommunisterne, som han bekæmpede. En ofte gentaget løgn der også har betydet, at Lech Walesa nyder langt større anerkendelse i udlandet end blandt de polakker, der støtter regeringspartiet.

Beskyldninger mod Walesa er blevet afvist som opspind utallige gange og ved flere domstole. Walesa blev fyret fra det kommunistiske skibsværft i 1976, hvilket også taler mod teorierne. Regimet ville næppe afskedige en af sine egne. I fjor besluttede det ny polske Kaczynski-regime sig for at gå en ny vej i kampen mod den tidligere præsident. Nemlig ved i vidt omfang at skrive Lech Walesas navn ud af historiebøgerne, som de polske skolebørn undervises efter, selv om han har en uomtvistelig stor rolle i Polens frihed og Europas genforening. Jamen, hvorfor så den hetz, vil mange med rette spørge?

Kaczynski og Walesa

Partistifterne af PiS (Lech og Jaroslaw Kaczynski) var med på Lech Walesa og Solidarnosc side under Rundbordssamtalerne i slutningen af 1980erne, da de sammen kæmpede for et frit og uafhængigt Polen. Da Walesa blev valgt som præsident fulgte de to jurist-tvillinger med ind i præsidentpaladset. Men efter kort tid afskedigede Lech Walesa de to brødre. Han siger selv, at årsagen var, at Kaczynski-brødrene kun kunne kigge tilbage og ikke frem, og at deres drivkraft var had og ondskab. Siden dengang har brødrene kørt et massivt hævntogt mod Polens eneste Nobel Fredspris vinder.

Lech Kaczynski omkom i en tragisk flyulykke i 2010 i Smolensk i Rusland – Jaroslaw Kaczynski skulle have været med, men meldte fra kort tid inden afrejsen om morgenen den 10. april. Smolensk ulykken har givet anledning til overvældende mange konspirationsteorier. Også i denne sag er der stor splid. Jaroslaw Kaczynski har nemlig anlagt en retssag mod Lech Walesa, fordi han har sagt, at Jaroslaw Kaczynski er skyld i ulykken i Smolensk. Lech Walesas pointe er, at Jaroslaw tvang sin bror og præsidentflyet – mod bedrevidende – til at lande på en nedlagt militær flyveplads i tæt tyk tåge, og til trods for, at det kunne gå helt galt. Og det gjorde det. Samtlige 96 ombordværende højtstående polakker omkom. Lech Walesa spørger: Hvorfor må vi ikke høre den sidste telefonsamtale mellem Lech og Jaroslaw Kaczynski? Retssagen om udtalelsen har været berammet i maj, men blev udsat på grund af Jaroslaw Kaczynskis sygdom. Da Lech Walesa hørte, at hans modpart var blevet syg, foreslog han et forsoningsmøde. En opfodring der, dog ikke har affødt nogen reaktion.

Glimt i øjet

Lech Walesa har ikke været aktiv i politik i mange år. Alligevel bliver han ofte interviewet om politiske forhold, og blander sig ofte i den offentlige debat. Hans meninger og hans humor er altid med et særligt glimt i øjet. Som da Dansk Journalistforbunds Efteruddannelses deltagere besøgte ham i 2012: Her sagde Lech Walesa, at han var ved at lave en ny fagforening – for præsidenter – og de var enige om rammerne og strukturen for den nye forening. Walesa fortalte, at han allerede havde talt med Georg Bush og Mikail Gorbatjov. Og efter at alle journalisterne flittigt havde noteret den store verdensnyhed, kunne Walesa afdramatisere det hele, ved at sige at de tre ikke kunne blive enige om, hvem der skulle være præsident – så det blev nok ikke til noget alligevel. Det var i øvrigt et møde, som de danske journalister var stolte af. Den daværende amerikanske præsident Barack Obama var i Polen på samme tid, og havde udtrykt ønske om at møde den verdensberømte Lech Walesa. Men Walesa ville hellere mødes med de danske journalister, og sådan blev det.

Da Rusland besatte Krim og sanktionerne haglede ned over Moskva, sagde Lech Walesa at det var en uheldig situation, men at en ekspertgruppe og statsledere på skift hver morgen skulle ringe til Putin og spørge, om han havde set dagens tal over de russiske økonomiske tab. Walesa mener i øvrigt også, at de største problemer mellem Europa og Rusland er, at russerne er cirka 50 år bagud i forhold til det europæiske demokrati.

Aktiv på sociale medier

Lech Walesa er storforbruger af sociale medier, og han har da også haft computer i stort set alt den tid, sådan nogle har været til. I dag prydes hans kontor på anden sal i European Solidarnosc Center af en Power Mac – og med sig har han altid sin iPad. Selv om han er glad for de nye teknologier, kan han også se problemerne. Han mener, der mangler nogle regler for internettet, uden dog at kunne sige hvordan de skal udformes – og selv om det er problematisk i forhold til ytringsfrihed og privatlivets fred. Men for nylig sammenlignede han det med dengang, mennesket fik bilen. Dengang var det sjovt med biler, men ulykkerne kom i takt med antallet af biler. Derfor lavede man regler – regler som faktisk var en stor begrænsning i friheden. Men det var nødvendigt, siger Nobel prismodtageren, der mener, at verden nu har brug for nogle trafikregler til internettet, selv om det kan betyde at andre principper sættes under pres.

Kirken og politik

Lech Walesa er troende og praktiserende katolik. Hver søndag skal han i kirke, og religionen betyder meget for ham. Han rejser ingen steder en søndag, hvis ikke han på forhånd er sikker på at kan deltage i en katolsk messe. Og så betyder det ikke noget, at han ikke forstår en lyd af sproget, der prædikes på. Men i kirke skal han. I modsætning til mange andre troende politikere, mener Lech Walesa ikke, at man skal blande religion og politik sammen. De problemer, der er med religionerne, er kun de steder, hvor man blander politik ind i religionen, og ad den vej forbryder sig mod religionen. Det er derfor, der er konflikter, mener fødselaren. Kirken kan samle, forene og bygge nyt op – den skal ikke være en politisk røst. Lech Walesa henviser også til den polske pave Johannes Paul II: Han har altid forenet – han har aldrig delt folk.

To Nobelpriser?

Selv om Lech Walesa sjældent er ydmyg, så svarer han alligevel, det ved jeg ikke – når man spørger ham om, hvordan verdens nuværende udfordringer og konflikter skal løses.

– Hvis jeg vidste det, havde jeg nok fået en Nobel pris mere.

Lech Walesa fejres ved en fest for 400 internationale gæster i Gdansk på dagen. I samme anledning fejres 35 året for Lech Walesas modtagelse af Nobels Fredspris. Danmarks ambassadør i Polen er blandt de danske gæster til festlighederne.

Lech Walesa er uden tvivl en af den nyere verdenshistories mest betydende nulevende personligheder.