Polsk angreb på jøder mindet

    kielce_pogrom

    Mindesmærket for de 42 jøder der blev slået ihjel efter Anden Verdenskrigs afslutning af polakker i Kielce. Arkivfoto.


    KIELCE: 70 års dagen for en brutal massakre i efterkrigstiden mod jøder udført af polakker blev mindet i Polen.


    Den 4. juli 1946 – efter Anden Verdenskrigs afslutning – slog polakker mindst 42 jøder ihjel ved en massakre i Kielce. Beboere i byen samt gæster fra Israel, USA og Polen mindede søndag de jøder der omkom.

    Polsk jødehad?

    Massakren bruges ofte som eksempel på, at polakkerne var antisemitister under Anden Verdenskrig, men det var en konkret – måske planlagt handling – der førte til drabene på jøderne. De generelle beskyldninger mod polakker for jødeforfølgelse under krigen, bliver dog gjort til skamme ved et besøg i Vad Yashmin i Jerusalem, det jødiske mindested, hvor polakker – sammen med danskere – hyldes for deres indsats for at redde jøder fra død og ødelæggelse.

    Falsk historie

    I Kielce var det da også et falsk forlydende om, at en polsk katolsk dreng med navnet Henryk Blaszczyk var blevet kidnappet af jøderne og siden myrdet rituelt. Det fik polske soldater og politifolk sammen med hundredvis af lokale til at opsøge jøderne i en bygning de havde besat. Nogle jøder blev myrdet i bygningen, andre blev trukket ud på gaden og slået ihjel af gadens vrede borgere.

    Polakker dødsdømt

    Sagen fik et retsligt efterspil, og ni polakker fik siden en dødsdom for deres deltagelse i mordene på jøderne.

    Kommunisterne bag?

    Det viste sig, at det var en løgn der havde udløst de voldsomme handlinger. Jøderne havde ikke taget nogen polsk dreng. I lokalområdet har man siden givet den kommunistiske sikkerhedstjeneste skylder for at skulle have sat løgnen i gang.