Polsk sejlskib på særlig mission

    kraeftsyge_polakker_i_polen_polennu_maciej_kosycarz

    Sejlskibet Zawisza Czarny lagde an ved Langelinie mandag efter at have krydset Østersøen med 28 polske kræftpatienter ombord. Skibet blev modtaget af Polens ambassadør i Danmark og herboende polakker. Foto: Maciej Kosycarz.


    KØBENHAVN: Et sejlskib med 28 polske kræftpatienter er kommet til Langelinie som en del af en kampagne for at få flere til at blive undersøgt for kræft.


    Mandag eftermiddag ankom det polske sejlskib Zawisza Czarny til Langelinie i København efter at have krydset Østersøen fra Swinoujscie. Ombord er 28 polske kræftpatienter og den faste besætning.

    – Vi ønsker at gør op med stereotyper om kræft og vise, at man sagtens kan leve med sygdommen og opnå ting med tænkte var umulige. Deltagerne vil stå på broen og holde vagt, de skal styre skibet, sætte sejl, spule dæk og udfører alle de opgaver, som en besætning på et skib gør, siger Magdalena Lesiewicz, der er formand for organisationen bag initiativet OnkoRejs.

    Kræft ingen hindring

    Et af formålene med sejlturen er at få flere polakker til at lade sig undersøge for kræft. Med ekspeditionen vil deltagerne vise, at man godt kan leve et normalt liv selvom man har fået konstateret kræft.

    – Vi ønsker at vise, at en kræft diagnose ikke er en hindring for at leve normalt, siger formanden.

    Rammer alle

    Deltagerne er en blanding af unge og gamle, kvinder og mænd, byboer og folk fra landet – og fra hele Polen.

    – Kræft kan ramme alle, men en kræftdiagnose betyder ikke at livet slutter, siger Magdalena Lesiewicz.

    En af deltagerne i dette års OnkoRejs er den kendte fotojournalist Maciej Kosycarz fra Gdansk.

    – Jeg opforder alle til at lade sig undersøge. Et par timers undersøgelse kan redde vores liv og helbred, siger Maciej Kosycarz.

    Next stop Gdynia

    Skibet og dets besætning forlader Langelinie sidst på eftermiddagen tirsdag, og fortsætter mod Gdynia.