Valuta:100 PLN koster 178,75 DKK
Fredag 19 januar 2018

Præsident veto kan være tegn på ny splittelse

Polens præsident Andrzej Duda – her under et besøg i Danmark - har nedlagt veto mod to forslag i en kontroversiel lovpakke der ville betyde en ende for demokratiet i landet. Det overraskende veto kan være tegn på intern splittelse i regeringspartiet, mener flere iagttagere i Polen. Foto: Lars Møller, polennu.dk.
PolitikWARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda har overraskende meddelt at han ikke kan godkende to ud af tre love i en ny kontroversiel lovpakke.
Af: Jens Mørch
24. juli 2017 - 16:57

Polens præsident Andrzej Duda har overraskende nedlagt veto mod dele af parlamentets lovpakke, som reelt ville betyde et ophør af retsstaten og af demokratiet i Polen. Det var ventet af alle iagttagere, at præsidenten ville skrive under. Men sådan gik det ikke. I dag sagde han om forslaget:

- Beklageligt at det (lovforslag, red.) ikke er blevet forelagt mig først, ingen har kunnet rådføre sig med mig., sagde Duda.

Reform uden splittelse

Andrzej Duda sagde på pressemødet, at han fortsat vil have en reform af retsvæsenet i Polen, og at det er meget nødvendigt, men at han ikke vil have en løsning der deler polakkerne og Polen.

Duda sagde også, at lovpakken ikke harmoner med regeringspartiets arbejdsprogram. Præsidenten vil nu sende forslagene tilbage til parlamentet, og komme med sine forslag i løbet af to måneder.

Krisemøde

Præsidentens udmelding er overraskende, og har fremkaldt krisemøde i Lov og Retfærdighedspartiets hovedkvarter i Warszawa mandag eftermiddag. Internt forlyder det, at mange af partiets medlemmer også har protesteret mod de kontroversielle forslag der har fået langt over 100.000 demonstranter på gaden i weekenden.

Polens top til møde

Mandag eftermiddag er der møde på Belvedere Slottet i Warszawa med deltagelse af præsident Duda, parlamentsformændene (Sejmen og Senat) og statsminister Beata Szydlo om den nye situation. Mødet begyndte klokken 16.00.

Ikke kommunisme tilbage

Under sin tale gik Duda også direkte imod argumentationen for lovændringer fra regeringspartiet, som han selv blev opstillet af. Ifølge flere polske medier var Jaroslaw Kaczynski – Polens stærke mand – ikke informeret om præsidentens beslutning forinden. Og det er nyt i polsk politik, hvor præsidenten normalt behandler partiformanden med stor respekt, selv om det ifølge den polske forfatning bør være modsat.

Polens ekspert

Danmarks førende ekspert om Polen og polske forhold, lektor Svend Gottschalk Rasmussen siger til BT mandag:

- Jeg var skeptisk over for præsidenten. Men han må have set, at det hele var ved at køre af sporet. Og specielt det, at han har nedlagt veto mod, at regeringen og parlamentet kan påvirke, hvem der skal sidde i Polens Højesteret, er vigtigt. Hvis han havde skrevet under på lovene, så var det stort set lig med, at alle dommerne i Højesteret måtte gå af, siger han.

Krisen ikke slut

Problemerne i Polen er dog langt fra overstået, men præsidentens veto er en positiv overraskelse for Svend Gottschalk Rasmussen.

- Krisen er ikke slut. Og vi må vente og se, hvad der sker de kommende dage. Men jeg er behersket optimist. Folket har sagt nej, og det har kunnet høres hele vejen i præsidentpaladset, slutter han til BT.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 19. januar 2018
06:00-12:00

Slud

Slud
0 °C

I dag, 19. januar 2018
06:00-12:00

Skyet

Skyet
1 °C

I dag, 19. januar 2018
06:00-12:00

Delvis skyet

Delvis skyet
2 °C

I dag, 19. januar 2018
06:00-12:00

Slud

Slud
0 °C

I dag, 19. januar 2018
06:00-12:00

Skyet

Skyet
2 °C

Debat

13. marts 2016 - 20:04
Urszula Zarzycka, polennu.dk, skriver blog om Polens faste- og påsketraditioner.
8. juli 2016 - 3:02
Analyse og vurderingen af NATO, Polen og Danmark forud for alliancens topmøde i Warszawa af polennu.dk chefredaktør Jens Mørch.
14. december 2017 - 7:46
Advent og juletiden står for døren. Selv om den polske og den danske jul har sammenfald, er der alligevel store forskelle i tradition og skikke, skriver Urszula Zarzycka.
18. december 2017 - 16:52
Kommentar af chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk til tidligere ambassadør Laurids Mikaelsens kronik om Polen i Jyllands-Posten.
20. december 2017 - 16:06
Kommentar af chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk til Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen om Polen.
26. december 2017 - 8:39
Søren Espersen, Dansk Folkeparti og formand for Udenrigspolitisk Nævn bør trække sig som formand, mener redaktør Jens Mørch, polennu.dk.

Profiler