Præsidenter siger nej til tysk-russisk gasledning

    tusk_trump_juncker
    EU-præsident Donald Tusk og USA præsident Donald Trump. Arkivfoto.

    USA præsident Donald Trump (tv.) og EU præsident Donald Tusk er uenige om mange ting, men de er enige om deres modstand mod den planlagte tysk-russisk gasledning Nordstream II. Nu har Tusk skrevet til EU-kommissionens formand Juncker (th.) på vegne af stats- og regeringscheferne i EU og advaret om den nye gasforbindelse. Foto: EU.


    BRUXELLES: EU præsident Donald Tusk advarer nu EU-Kommissionen mod at give grønt lys til en ny tysk-russisk gasledning.


    Danmark får nu hjælp fra EU præsident Donald Tusk, når et dansk ja er nødvendigt for etablere en planlagt ny russisk-tysk gasledning, den såkaldte Nordstream II, der blandt andet skal bygges på dansk søgrund.

    Tusk til Juncker

    Financial Times skriver, at EU præsidenten i et brev til EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker blandt andet har skrevet om den planlagte gasledning:

    – Den vil gøre det muligt for Rusland at lukke for gasledningerne gennem Ukraine og efterlade vores partnere i Ruslands vold. Den går stik imod formålet med vores energiunion og den vil gøre os mere afhængige af russisk gas, skriver Tusk blandt andet.

    Gazprom monopol

    – Og ikke mindst vil den styrke Gazproms position som den altdominerende leverandør af gas til EU. Kort sagt er den ikke i Europas bedste interesse, fastslår Donald Tusk i brevet til formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker.

    Danmark i balancegang

    Danmarks energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt sagde i april, at regeringen ikke er vild med den nye gasledning, men at der ikke er lovhjemmel endnu i at kunne afvise den af sikkerhedspolitiske årsager.

    Russisk betalt dansk lobby

    Den danske regering vil ikke gå enegang mod Tyskland og Rusland i denne sag, og Danmark er under stærkt modstridende pres fra blandt andet Ukraine, Polen, de baltiske land, USA og Rusland. Den danske regering har derfor bedt EU om træffe en fælles afgørelse om holdningen til den nye gasledning mellem Tyskland og Rusland. Gazprom har hyret et dansk lobbyfirma for den vej at købe sige indflydelse på Christiansborg og hos den danske regering, da byggeriet kræver en dansk godkendelse.

    Tysk og fransk ja

    Tyskland og Frankrig er de største fortalere for etableringen af Nordstream II, mens store dele af de øvrige EU-lande er lige så meget imod. Imens træder parterne – og ikke mindst Danmark – vande, og venter på en tilkendegivelse fra EU Kommissionen.

    EU præsident Donald Tusk henvendelse til Juncker sker formelt på vegne af EU’s stats- og regeringschefer, hvilket også må betyde at Frankrig og Tyskland kender til eller måske ligefrem har godkendt brevets indhold.