Valuta:100 PLN koster 175,74 DKK
Lørdag 18 november 2017

Statsejede firmaer skal betale for polsk pr-kampagne

Polens statsminister Beata Szydlo har fredag præsenteret en kampagne der skal sælge ideen om en udemokratisk retsreform til polakkerne og til de forundrede partnere i EU. De statsejede virksomheder i landet skal betale. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.
PolitikWARSZAWA: Polens regering har iværksat en pr-kampagne for den kontroversielle retsreform, hvor af to af lovene nu er ramt af præsidentens veto. De statsejede virksomheder skal betale for kampagnen.
Af: Jens Mørch
9. september 2017 - 5:07

Fredag præsenterede Polens statsminister Beata Szydlo en ny pr-kampagne under navnet: Retfærdighed.

Kampagnen skal overbevise polakkerne om, at de retsreformer som regeringen ønsker gennemført, og som er ramt af veto af præsident Andrzej Duda, ikke er udemokratiske og at de er i fuld overensstemmelse med den polske befolknings ønsker.

- Kampagnen skal vise folk, hvor dysfunktionelt det polske retsvæsen er, sagde statsministeren ved præsentationen.

Falske informationer

Szydlo sagde også ved lanceringen, at kampagnen er nødvendig for at imødegå forkerte informationer i medierne om at det polske retsvæsen er udemokratisk – og ikke mindst den megen omtale i udlandet, påpegede statsministeren.

Sponsor dækning

Det er en ny speciel national fond, hvor 17 statsejede virksomheder skal stå bag og finansiere den polske regerings egen politiske kampagne.

EU kritik

Initiativet er endnu en provokation overfor EU, der er ved at miste tålmodigheden med den polske ledelse. EU har rejst kritik af Polens ændringer i forfatningsdomstolen, ny lov om udskiftning af regionale og lokale dommere, problemerne omkring de frie medier, flygtningespørgsmålet, fældning af unik urskov i det østlige Polen. På en lang række områder er Polen i direkte konflikt med EU.

Vil EU

Selv om den polske ledelse har forsikret at man ønsker at forblive i EU, så overtræder landets regering igen og igen de aftaler, som Polen selv har forpligtet sig til at overholde. En konfrontationskurs der har gjort Polen meget upopulær hos landets traditionelle venner i Europa og USA, og som er en trussel mod fortsat polsk medlemsskab af EU.

Dækker over strid

Kampagnen er også et udtryk for et internt opgør i regeringspartiet Lov og Retfærdig (PiS) og partiets forhold til præsident Andrzej Duda, der er opstillet af PiS. I juli besluttede regering tre kontroversielle love i forbindelse med en retsreform, der fik polakkerne på gaderne i protest. Præsidenten nedlagte veto mod de to af lovene, og sagde dengang at han vil komme med to nye forslag indenfor to måneder. 88 procent af PiS-vælgerne støttede præsidentens veto.

Præsidenten og regeringen er enige om, at der skal en reform af retsvæsenet til, men de er uenige om mange detaljer. Ikke mindst om kompetencerne i det nye lovsæt mellem landets justitsminister og præsidenten. Farcen i Polen fortsætter.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 19. november 2017
10:00-12:00

Få byger

Få byger
3 °C

I dag, 19. november 2017
10:00-12:00

Regn

Regn
4 °C

I dag, 19. november 2017
10:00-12:00

Få byger

Få byger
5 °C

I dag, 19. november 2017
10:00-12:00

Delvis skyet

Delvis skyet
3 °C

I dag, 19. november 2017
10:00-12:00

Delvis skyet

Delvis skyet
5 °C

Debat

4. juni 2014 - 10:42
ØSTERBRO: Den 4. juni 1989 blev de første frie valg i Polen gennemført. Selv om det er 25 år siden er årsdagen mere aktuel end nogensinde før, skriver redaktør Jens Mørch.
26. maj 2015 - 12:19
DR Deadline dækkede omfattende den spanske kommunalvalg, men ikke præsidentvalget i Polen? - skriver Mr. East redaktør Ota Tiefenbock.
25. oktober 2015 - 1:49
Valget søndag den 25. oktober til parlamentet i Polen, er måske det mest spændende polske valg nogensinde.
13. marts 2016 - 20:04
Urszula Zarzycka, polennu.dk, skriver blog om Polens faste- og påsketraditioner.
8. juli 2016 - 3:02
Analyse og vurderingen af NATO, Polen og Danmark forud for alliancens topmøde i Warszawa af polennu.dk chefredaktør Jens Mørch.
26. november 2016 - 18:57
Advent og juletiden står for døren. Selv om den polske og den danske jul har sammenfald, er der alligevel store forskelle i tradition og skikke, skriver Urszula Zarzycka.

Profiler