Valuta:100 PLN koster 176,30 DKK
Mandag 18 december 2017

Udenrigsminister: Tusk er symbol på dumhed og ondskab

Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski i RMF FM mandag morgen, hvor han betegnede EU præsident Donald Tusk som et ikon for ondskab og dumhed. Foto: RMF.
PolitikWARSZAWA: Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski kalder nu EU-præsident Donald Tusk for dum og ond.
Af: Jens Mørch
2. januar 2017 - 18:08

Krisen mellem EU og den polske regering tager til i styrke, og ikke mindst forholdet til EU præsident Donald Tusk. Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski sagde mandag morgen til RMF FM, at EU præsidenten er et ikon for ondskab og dumhed.

Holde sig væk

- Han bør holde sig langt væk fra Polen, sagde udenrigsministeren og tilføjede, at Donald Tusk, der er tidligere polsk statsminister, ikke har hjulpet Polen med noget som helst endnu.

Polsk demokrati

Den udiplomatiske udenrigsminister sagde endvidere, at han ønsker at Polen får et normalt demokrati. Han ønsker ikke et russisk demokrati, og ikke et amerikansk demokrati, men et særligt polsk demokrati.

- Vi vil gerne have et normalt demokrati, hvor vinderen af et valg har ret til at herske, for at opnå deres plan og valgprogram, sagde Waszczykowski.

Udenrigsministerens reaktion kommer efter at Donald Tusk på sin Twitter-konto, havde skrevet en bøn på polsk om, at hans fædreland måtte blive fri for det dumme og det onde i det nye år.

Partiformand afviser Tusk

Donald Tusks periode som EU præsident udløber til sommer, men den kan forlænges med to et halvt år. Men det bliver uden støtte fra Polens regering, der risikere at få ham tilbage på den politiske arena i Polen.

Retssager venter

Partiformand Jaroslaw Kaczynski sagde før nytår, at han ikke kunne anbefale Donald Tusk, da han sikkert stod foran retssager i Polen blandt andet på grund af hans rolle i Smolensk ulykken, som slog Kaczynskis tvillingbror ihjel den 10. april 2010.

Signaler til Polen

Polen bliver mere om mere isoleret internationalt efter at regeringen har lagt sig ud med de fleste EU-lande, Europa-Parlamentet, Venedig-Kommissionen, Europarådet, EU-kommissionen, USA og mange andre af Polens traditionelle venner. EU har truet Polen med at indefryse bloktilskud på milliarder, og den polske ledelse har svaret igen ved at acceptere økonomisk tilbagegang for at gennemføre den rigtige politik der kan ”genoprette” Polen. Det er også lykkedes den polske ledelse at gøre det anspændte forhold til Rusland endnu mere anspændt, ved at komme med nye beskyldninger mod Moskva.

Senator uden om Polen

Den amerikanske top-senator John McCain er i disse dage på officielle besøg i Estland, Letland, Litauen og Ukraine. Selv om USA har den militære NATO-kommando i Polen for tiden, så er besøget i det baltiske område gennemført uden et visit i Polen. Da Barack Obama besøgte Polen i sommer, blev der manipuleret med hans kritik af den polske regering på det statskontrollerede TVP, så den amerikanske præsidents kritik fremstod som en ros til polakkerne.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 18. december 2017
12:00-18:00

Skyet

Skyet
0 °C

I dag, 18. december 2017
12:00-18:00

Skyfrit

Skyfrit
1 °C

I dag, 18. december 2017
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
2 °C

I dag, 18. december 2017
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
0 °C

I dag, 18. december 2017
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
1 °C

Debat

4. juni 2014 - 10:42
ØSTERBRO: Den 4. juni 1989 blev de første frie valg i Polen gennemført. Selv om det er 25 år siden er årsdagen mere aktuel end nogensinde før, skriver redaktør Jens Mørch.
26. maj 2015 - 12:19
DR Deadline dækkede omfattende den spanske kommunalvalg, men ikke præsidentvalget i Polen? - skriver Mr. East redaktør Ota Tiefenbock.
25. oktober 2015 - 1:49
Valget søndag den 25. oktober til parlamentet i Polen, er måske det mest spændende polske valg nogensinde.
13. marts 2016 - 20:04
Urszula Zarzycka, polennu.dk, skriver blog om Polens faste- og påsketraditioner.
8. juli 2016 - 3:02
Analyse og vurderingen af NATO, Polen og Danmark forud for alliancens topmøde i Warszawa af polennu.dk chefredaktør Jens Mørch.
14. december 2017 - 7:46
Advent og juletiden står for døren. Selv om den polske og den danske jul har sammenfald, er der alligevel store forskelle i tradition og skikke, skriver Urszula Zarzycka.

Profiler