Uffe Ellemann-Jensen fylder 70 år i dag

    Uffe_Ellemann-Jensen_Gdansk_Jens_Mørch_Polen_polennu

    Danmarks tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, der i dag fylder 70 år, har besøgt Gdansk i Polen flere gange. Senest i forbindelse med årsmødet i den baltiske samarbejdsorganisation, Baltic Development Forum. Foto: Zuzanna Armada, polennu.dk.


    HELLERUP: En af Danmarks mest markante politiske skikkelser gennem flere årtier, tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, fylder 70 år i dag.


    Det kan være svært at få øje på nogen dansker, som i den grad har gjort en indsats for sit land, og for demokratierne i Øst- og Centraleuropa, som dagens fødselar, Danmarks tidligere udenrigsminister (1982-1993) Uffe Ellemann-Jensen.

    Han bliver 70 år i dag.

    Uffe Ellemann-Jensen er født på Fyn og faderen var, som sønnen siden hen, medlem af Folketinget for Venstre. Derfor var interessen for verden og samfundet en naturlig del af hverdagen allerede i Uffes barndomshjem i Hårby.

    Polen og kommunismen

    I studietiden i København arbejdede Uffe Ellemann første gang for danske interesser, da han var reserveofficer i den danske militære efterretningstjeneste. Allerede dengang blev hans nysgerrighed for den Kolde Krig og regimerne i Østeuropa vakt, og det var også baggrunden for at han valgte ’socialistiske samfundssystemer’ som udvidet fag på universitet.

    I tiden efter jobbet som efterretningsofficer var Uffe Ellemann-Jensen flere gange i Polen og Østtyskland, som ’turist’, som han selv har udtrykt det i flere interviews.

    Fra 1967 arbejdede han som journalist for bl.a. Berlingske Tidende og Danmarks Radio. Han blev cand. polit. ved Københavns Universitet i 1969.

    I 1975 blev Uffe chefredaktør for dagbladet Børsen, og i 1977 blev han valgt ind i Folketinget for Venstre i Århus. I 1984 blev han formand for partiet, og reformerede det fra at være et bondeparti, til også at favne synspunkterne i byerne. Han var udenrigsminister i samtlige Schlüter-regeringer fra 1982 – 1993, og er den danske udenrigsminister til dato, der har haft jobbet længst.

    11. marts 1998 tabte Venstre og Uffe Ellemann-Jensen knebent valget til Poul Nyrup Rasmussen, og Uffe tog konsekvensen og sin afsked som partiformand. Han fortsatte som menigt folketingsmedlem frem til valget i 2001.

    Baltisk samarbejde

    Samme år som valgnederlaget var Uffe Ellemann-Jensen initiativtager og medstifter af Baltic Development Forum, en organisation der arbejder på at fremme samarbejde og udvikling omkring Østersøen. Indtil i går var Uffe formand for organisationen, der i sidste uge gennemførte det 13. årsmøde. Det var i Gdansk og for første gang i Polen.

    Uffe Ellemann-Jensen har nu overladt roret til Dansk Industris tidligere direktør, Hans Skov Christensen.

    Meningers mod

    Uffe Ellemann-Jensen er i sjælden grad også kendt for sine meningers mod. Han var den første til at kræve Jyllands Postens chefredaktør fyret, da Mohammed karikaturtegningerne vakte ballade flere steder i verden, og gav ridser i lakken til Danmarks omdømme. Han har heller ikke holdt sig tilbage med kritik af det parti han tidligere var formand for, når han har syntes at arvtagerne ikke kendte partiets politik godt nok, eller klumrede rundt på den internationale scene.

    Uffe og Uffe

    Uffe Ellemann gik også resten af verden i mod, da han som den første regerings-repræsentant, anerkendte de baltiske lande ved at oprette diplomatiske forbindelser til landene, umiddelbart efter kommunismens kollaps i Moskva, mens han var udenrigsminister.

    Det er derfor heller ikke uden grund, at Uffe er blevet et kendt drengenavn i de baltiske lande efter 1991.

    I samme periode modtog han mange ’næser’ i Danmark for sin parlamentariske adfærd, og måtte adskillige gange stå skoleret i Folketinget for udenrigspolitiske udtalelser, som et flertal i salen ikke altid var helt enige i.

    Intet otium

    Trods Uffe’s tidskrævende hobby, lystfiskeri, så er der intet der tyder på at 70-års fødselaren skruer ned for blusset, da hans samfundsengagement formentligt er for stærkt til at flade ud på sofaen. Ingen kan heller forestille sig, at Uffe slipper arbejdet med det baltiske samarbejde, som han satte i gang for 13 år siden.

    Uffe Ellemann-Jensen er sidste år udpeget som Danmarks særlige eksportambassadør overfor Indien, som har et meget anstrengt forhold til Danmark efter indiske utilfredshed i en udleveringssag. Uffe deltager også hver uge i programmet, Ellemann og Lykketoft på TV2 News – et debatprogram om udenrigspolitiske forhold. På Berlingske.dk har han sin egen blog, og er i det hele taget en aktiv debattør.

    Uffe Ellemann-Jensen har skrevet 16 bøger, herunder sine egne erindringer, så dem behøver han ikke bruge tid på igen foreløbig.

    Selv om Danmark har udpeget flere udenrigsministre siden Uffe flyttede ud i 1993, så er Uffe Ellemann-Jensen formentlig stadig den mest kendte og respekterede repræsentant for Danmark på den internationale scene.

    Til lykke til en rigtig nationalist, en nationalist på den helt gode måde….

    Jens Mørch
    Redaktør, polennu.dk