100 år med valgbarhed og stemmeret til polske kvinder

    polen_kvinder_100_aar_stemmeret

    Polske kvinder har været valgbare og har haft stemmeret i 100 år i dag. Dermed var Polen sammen med Danmark blandt de første lande i verden, der indførte parlamentarisk ligestilling mellem mand og kvinde. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


    KØBENHAVN: I dag er det 100 år siden at kvinder fik stemmeret og blev valgbare i Polen. Danmark og Polen var blandt de første lande i verden til at lade kvinderne komme til orde i parlamentariske forsamlinger.


    Den 28. november 1918 fik polske kvinder stemmeret. Polen var dermed – sammen med Danmark (1915) blandt de første lande, hvor kvinder fik samme adgang til folkevalgte forsamlinger som mænd.

    Dekret af Pilsudski

    Det var et dekret af Polens stærke mand på den tid, manden der genudråbte Polen som stat et par uger tidligere, general Jozef Pilsudski. Den nye lov fastslog, at ”enhver statsborger uanset køn skal kunne stemme ved valget til Sejmen og at alle borgere, der har valgret, er valgbare til Sejmen”.

    Otte valgt første gang

    De første kvindelige medlemmer af Sejmen var: Gabriela Balicka, Jadwiga Dziubinska, Irena Kosmowska, Maria Moczydlowska, Zofia Moraczewska, Anna Piasecka, Zofia Sokolnicka og Franciszka Wilczkowiakowa. Otte højtuddannede kvinder med forskellige politiske ideer, men de formåede at skabe konstruktive koalitioner på tværs af partierne og grupperingerne.

    Første studerende i 1894

    I 1894 optog Jagellonian Universitet i Krakow, den første polske kvinde som studerende. I 1925 blev de første kvinder politibetjente i Polen – i begyndelsen arbejdede de mest med menneskehandel, og deres køn betød at de havde lettere adgang til kloster og andre miljøer, der beskyttede kvinder. Den første kvindelige dommer der blev udnævnt i Polen, var Wanda Grabinska – det skete i 1929.