150.000 polakker til begravelsen i Krakow

  Krakows gader var fyldt op med polakker, der ville sende en sidste hilsen til præsidenten og præsidentfruen, der omkom ved et flystyrt ved Smolensk sidste lørdag. Foto: Pawel Lis.


  KRAKOW: Begravelsen blev ikke det store internationale tilløbsstykke på grund af flyveforbud. Til gengæld var de fleste nabolande og 150.000 polakker med til ceremonien.


  Maria-kirken på torvet i Krakow dannede i går kl. 14.00 rammen om bisættelsen af Lech Kaczynski og præsidentfruen Maria. Kisterne kom til Krakow med fly fra Warszawa i morges.

  40.000 udenfor på storskærm

  700 VIP’er sad inde i kirken, mens cirka 40.000 fulgte ceremonien på afmærkede pladser på markedspladsen udenfor i Krakows gamle bydel.

  Men overalt i den sydpolsk by havde polakker taget opstilling oplyser politiet talsmand i Krakow, Mariusz Sokolowski. Politiet talsmand siger endvidere, at folk var meget stille og dybt koncentreret overalt i byen.

  Afbud fra Vatikanet

  Kardinal Angelo Sodano skulle have holdt prædiken, men kunne ikke rejse fra Vatikanet til Krakow på grund af flyveforbuddet. I stedet var det ærkebiskop Jozef Kowalczyk der gennemførte ceremonien.

  Helbrede Katyn

  Messen sluttede med en tale af den fungerende præsident Bronislaw Komorowski. Komorowski hyldede præsidentparret foran de to kister. Han udtrykte håb om, at dødsfald blandt så mange af Polens øverste militære og politikere ’endeligt vil kunne helbrede såret fra Katyn’.

  Kisterne blev kørt gennem Krakow i militære køretøjer til Wawel Slottet og ankom kl. 17.10.

  Slut på landesorg

  Den ugelange polske landesorg er med bisættelsen af præsident Lech Kaczynski ophævet.

  På onsdag offentliggøres datoen for det kommende præsidentvalg, som formentlig afholdes søndag, den 20. juni.