20 personer anholdt i omfattende bestikkelses-sag

  Politi_i_Polen

  I alt er 37 personer blevet anholdt for bestikkelse ved offentlige udbud siden 2011. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: En tidligere vice-minister og flere embedsmænd er blandt de anholdte i sagen, der er blevet kaldt Polens største bestikkelses-sag af de polske anti-korruptions myndigheder.


  20 personer blev i denne uge anholdt for at have medvirket i sagen om bestikkelse for millionbeløb. Blandt de anholde var en tidligere vice-minister fra Polens indenrigsministerium, en embedsmand fra udenrigsministeriet og en vice-direktør fra Polens Statistik GUS.

  Bestikkelse

  Sagen handler om bestikkelse, der er blevet modtaget i forbindelse med offentlige udbud. Den ene del af sagen handler om de udbud, der var forbundet med digitaliseringen af Polens indenrigsministerium tilbage i 2010, mens den anden del af sagen handler om offentlige udbud i forbindelse med Polens EU-formandskab.

  De to bestikkelses-sager er ikke direkte forbundet med hinanden, men politiet kom på sporet af den ene sag under efterforskningen af den anden.


  Den største sag i Polens historie

  – Det er den største bestikkelses-sag i Polens historie, sagde Jacek Dobrzynski, talsmand for Polens anti-korruptions-myndigheder CBA til dagbladet Gazeta Wyborcza.

  Siden 2011 er i alt 37 personer blevet anholdt i forbindelse med efterforskningen, og flere arrestationer vil følge den kommende tid. I alt er 100 offentlige udbuds-sager ved at blive undersøgt af Polens anti-korruptions myndigheder.

  Anholdte på højt niveau

  En af denne uges anholdte var vice-minister i indenrigsministeriet fra 2007 til 2009. Han er mistænkt for tre forhold, og hvis han dømmes kan han få op til 10 års fængsel.

  Også en embedsmand fra udenrigsministeriet og en vice-direktør i Polens Statistik GUS er blevet anholdt. Begge er blevet fyret umiddelbart efter anholdelsen. Viceministeren i GUS blev fredag morgen bedt om at træde tilbage af statsminister Donald Tusk. Udover de statslige embedsmænd er der anholdt 15 ansatte fra private informations-firmaer.