Frankrigs præsident bekymret over polske retsreformer

Frankrigs præsident besøgte formanden for det polske parlaments overhus, Senatet, da han mandag kom til Warszawa. Foto: Senat/RP.

WARSZAWA: Den franske præsident Emanuelle Macron er på sit første besøg i Polen nogensinde. Han inviterede polakkerne til mere samarbejde og tættere bånd, men udtrykte på ny bekymring over retsreformerne i Polen.

 


Frankrigs præsident Macron er på sit første besøg i Polen. Han kom mandag og rejser igen tirsdag efter en tur til Krakow. Macron mødtes med sin polske kollega Andrzej Duda, men han afsatte også tid til at mødes med Dudas modkandidat til valget i maj, oppositionskandidat Małgorzata Kidawa-Błońska. De to have en kort samtale under fire øjne.

Emanuelle Macron sagde på besøgets første dag, at det er nødvendigt at styrke båndene mellem landene i EU. Den franske præsident har været en af de største kritikere af Kaczynski-regimet, og har rejst kritik af retsreformerne, holdningen til fælles klimamål og forholdene omkring de statskontrollerede medier.

Et nyt EU med stor styrke

– Vi går ind i en tid, hvor et nyt EU skal vise sin styrke. Det er en ny æra vi skal igennem efter Brexit, og hvor vi skal forene og styrke vores alliance, så vi får en sikker fremtid. Vi kender den europæiske situation, og vi skal reagere på de europæiske udfordringer, sagde Frankrigs præsident og fortsatte:

Macron udtrykte bekymring for Polen

– I en samtale med præsident Andrzej Duda udtrykte jeg min bekymring overfor de reformer af retssystemet, der er ved at blive indført. Jeg vil gerne have, at dialogen med Europa-Kommissionen intensiveres i de kommende uger.

– Jeg ved, at ​​frihed og retfærdighed er vigtige elementer i Polen – som historien også viser – og som er dybt forankret, sagde Macron. Han sagde også, at Polen er et dybt europæisk land, og polakker er et af ​​de mest pro-europæiske folk på kontinentet.

– Jeg synes, det er en stor styrke, og jeg tror, ​at ​vi alle er nødt til at forholde os til det, og bruge den kendsgerning konstruktivt, sagde Macron mandag. Macron mødtes også med statsminister Mateusz Morawiecki, lederen af Sejmen-formanden Elżbieta Witek og formanden for Senatet Tomasz Grodzki.

Kultur på ambassaden

Mandag aften var Macron i selskab med kulturpersonligheder på den franske ambassade, blandt andet redaktør Adam Michnik, filminstruktør Agnieszka Holland, Oscar-vinder Pawel Pawlikowski og mange andre.