25 år med presse og ytringsfrihed i Polen

  abningen_for_det_europaiske_centrum_for_solidarnosc_i_gdansk_i_polen-18

  Det er kun 25 år siden, at alle trykte materialer i Polen skulle godkendes af det sovjet-styrede censurkontor. En overtrædelse kunne være forbundet med livsfare for polakker før 11. april 1990. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Lørdag var det 25 år siden at presse og ytringsfriheden blev indført i Polen efter kommunismen.


  Den 11. april 1990 lukkede det polske censur-kontor, og dermed blev presse og ytringsfriheden sat fri i Polen.

  Magtfuld instans

  Under det kommunistiske styre – Folkerepublikken Polen – der var ledet fra Moskva, var der streng censur og overtrædelser kunne være livsfarlige for polakkerne. Kontoret var et af de mest magtfylde instanser i det kommunistiske Polen.

  Alt skulle godkendes

  Før lukningen af kontoret skulle alt trykt materiale godkendes med stempler og underskrifter på kontoret før det kunne distribueres. Det gjaldt også pressemeddelelser, plakater og endda nekrologer.

  Dobbelt standard

  – I Folkerepublikken Polen var det helt orwellsk. Forfatningen garanterede ytringsfrihed, men i virkeligheden var det censur, siger leder af Medierådet i Polen, Jan Dworak til Polsk Radio og fortæller videre, at alt skulle godkendes af myndighederne, og på den tid var der også andre kontorer der tog sig af at gennemgå eller fjerne privat post.

  Plads til ytringsfrihed

  Censurkontoret lå ved en plads i Warszawa på vejen Mysia i den centrale del af hovedstaden, og pladsen er i dag navngivet som Ytringsfriheds Pladsen til erindring om den kommunistiske censur frem til 1990.