29 polakker er frosset ihjel i denne weekend

  Polen er ramt af kraftig snestorm og tocifrede minusgrader. I weekenden mistede mindst 29 mennesker livet i kulden. Foto: Martin Bager, polennu.dk


  WARSZAWA: Søndag morgen blev 14 mennesker fundet døde i den polske vinterkulde. Lørdag mistede mindst 15 livet. Polsk politi leder efter hjemløse, der søger ly på udsatte steder.


  Vinteren har sat sig fast med snestorm og bidende frost.

  I weekenden er 29 mennesker fundet døde, frosset ihjel. Det er primært hjemløse, ældre og berusede mennesker, der falder i søvn i kulden, uden at kunne mærke at døden kommer snigende.

  I alt har det polske vintervejr taget livet af 47 mennesker i december, skriver gazeta.pl.

  Mere kulde og sne

  Intet tyder på at vejrguderne sender varmere vinde foreløbig. Der er varslet nye snestorme med orkanstyrke i den østlige del af Polen og mere sne. Natten mellem lørdag og søndag faldt temperaturerne i Polen til 15 minus grader, visse steder over 20.

  De næste dage falder temperaturerne yderligere nogle grader.

  Politiet jagter hjemløse

  Talsmanden for den øverste chef i det polske politi, Mariusz Sokolowski, sagde søndag til PAP, at natten til i dag også vil blive meget kold.

  – Vi må ikke være ligeglade om vores landsmænd dør. Hold øje med berusede, ældre og hjemløse på veje, i grøfter, på bænke, i parker – og underrette politiet hvis I ser nogen, sagde talsmanden som en opfordring til polakkerne om at holde et ekstra vågent øje.

  Kulden dræber

  – De fleste der dør af kulden er hjemløse og folk der har drukket. Alkohol giver en falsk tryghed af varme i kroppen, men den afkøles langt hurtigere, og med de frostgrader vi har, er det livsfarligt, siger politichefens talsmand.

  373 brande

  De voldsomme ødelæggelser som vejret har betydet, gjorde at der alene lørdag opstod 373 brande, der har dræbt fire mennesker.

  – I mange regioner er slukningsarbejdet umuligt, fordi vandet fryser til is sagde brandvæsenets talsmand Paul Fratczak til det polske nyhedsbureau.

  Gaderne tomme i Warszawa

  Frosten bed sig fast i Warszawa I sidste uge, og med vindhastigheder på over 50 km I timen, var det så koldt, at gaderne i den polske hovedstad var tomme. Se filmen herunder fra Warszawa.