45 russiske diplomater udvist efter afsløring af spionage

abw_politi_special_styrker_polen_polsk
Det var det hemmelige polske politi ABW der afslørede den omfattende spionage, der førte til udvisningen af 45 russiske diplomater. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polen besluttede onsdag at udvise 45 russiske diplomater. Det er afsløringen af en russisk diplomat, der har udløst udvisningerne.

LÆS  Polen vil ikke stoppe import af gas fra Rusland

Ruslands ambassadør i Warszawa, fik i dag besked på at 45 navngivne russiske diplomater er uønsket i Polen. Baggrunden for udvisningen er deres deltagelse i spionage. Det blev afsløret i forbindelse med pågribelsen af en russisk diplomat, der blev afsløret i spionage til fordel for Rusland. Han er fortsat tilbageholdt.

– Rusland er vores nabo, og de vil ikke forsvinde på Europakortet, men aggressionen mod Ukraine viser, at det er en fjendtlig stat, og endda en stat, der er fjendtlig over for Polen, sagde udenrigsministeriets talsmand, Łukasz Jasina på et pressemøde.

Den russiske ambassadør i Warszawa – Sergie Andreyev – sagde i en kommentar til journalister efter udvisningen, at de skulle forlade Polen indenfor fem dage. Årsagen er aktiviteter, der er uforenelige med Wien-konventionen.

– Der er intet grundlag for udvisningen, vores medarbejdere laver normale aktiviteter: diplomati, handel og i forhold til l deres pligter. – Der er ikke grundlag for sådanne beskyldninger, understregede Ruslands ambassadør.

– Formelt er vores forhold ikke brudt, der er ambassader, der er ambassadører. – Den russiske ambassade vil fortsat fungere, forsikrede han.

Nazister og diplomater

På det impulsive pressemøde efter udvisningen sagde den russiske ambassadør også:

– Vi bruger kun højpræcisionsvåben mod militære mål – Fanatiske nazister gemmer sig bag civile. Vi gør alt for at redde civile liv, men på grund af nazisternes handlinger er der mange civile ofre, sagde ambassadøren.

LÆS  Polen øger det militære beredskab efter krisemøde

Andrejev om den ødelagte by Mariupol

– Nazisterne i Ukraine bruger disse bygninger til våbenlagre. Fødselshospitalet i Mariupol blev angiveligt bombet af Rusland, og det viste sig, at der i lang tid hverken var læger, kvinder eller børn der, men der var nazistiske bataljonsstillinger, sagde Putins mand i Polen.

LÆS  Senat: Ulovlig aflytning af regerings-modstandere

Ambassadøren blev også spurgt om, det ikke gjorde indtryk at en samlet fri verden er imod Ruslands krig mod Ukraine, og hvordan krigen stoppes.

– Hvilken fri verden? Dem, der bombede Jugoslavien, Libyen, Syrien. Afghanistan. Er det den frie verden? – Forhandlingerne er i gang. Vi har løbende dialog. Selvfølgelig vil der blive fred, når Ruslands mål for den “særlige militæroperation” er opnået: Et Ukraine, der er neutralt, fredeligt, og venligstemt over for Rusland, og uden at tilhøre nogen militære alliancer, og sikre en afnazificering og demilitarisering af Ukraine, sagde Sergie Andrejev på vegne af Moskva.