90 års fødselsdag mødt med protester

  90_år_mødt_med_protester_polen


  WARSZAWA: En 90 års fødselsdag fest for den tidligere kommunist-leder i Polen, general Wojciech Jaruzelski, blev mødt med protester.


  En 90 års fødselsdagsfest for den tidligere general og kommunistleder i Polen, Jaruzelski, blev mødt med protester foran det hotel, hvor den kontroversielle general blev fejret. Demonstranterne havde taget opstilling foran hotellet, og råbte: Jaruzelski – du er en forræder og en morder.

  På et af bannerne stod der: Må du leve 100 år – i fængsel.

  Indførte krigsretstilstand

  Det var general Jaruzelski der indførte krigsretstilstanden i Polen i december 1981, og selv har han hævdet at det skete for at beskytte Polen mod en sovjetisk invasion. Men den opfattelse deles ikke af alle polakker.

  100 gæster

  Det er Polens tidligere præsident, Aleksander Kwasniewski, der har taget initiativ til festen for 90 års fødselaren. Kwasniewski er den eneste polske præsident der er blevet genvalgt, og det til trods for at han har en fortid som kommunistleder.

  LÆS MERE
  solidarnosc.dk: General Wojciech Jaruzelski

  Fødselsdagsbog

  Jaruzelski, der har haft dårligt helbred i flere år, fik en bog om ham selv, skrevet af 29 forfattere, herunder den tidligere præsident Aleksander Kwasniewski og den sidste sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov.

  I god form

  Tadeusz Iwinski, der er valgt i det polske parlament for Demokratisk Venstre Alliance (SLD) sagde til det polske nyhedsbureau PAP efter festen, at Jaruzelski var i god form og at han fortalte om hans skole år, og kom med anekdoter fra sit liv og undskyldte sine fiaskoer.

  Iwinski sagde også, at Jaruzelski modtog fødselsdag hilsen fra den tidligere amerikanske præsident George Bush.

  LÆS MERE
  solidarnosc.dk: Krigsretstilstanden