Årets sidste meningsmåling til parlamentsvalg

Meningsmåling Polen Polske
Den polske regering er under fornyet pres. For første gang i mange år, høster Donald Tusk og Borgernes Platform større opbakning end Jaroslaw Kaczynski og regeringspartiet (PiS/Forenet Højre). Arkivfoto.

WARSZAWA: Det polske regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) mister terræn, men er stadig det største parti ifølge årets sidste meningsmåling.

LÆS  Polens regeringsparti er ikke længere det største

I årets sidste meningsmåling er regeringspartiet Lov og Retfærdighedspartiet (Forenet Højre) gået tilbage med 2 procent, i forhold til tilsvarende måling for en måned siden. Regeringen vil derfor ikke længere kunne mønstre et flertal som i dag, men skal have støtte fra f.eks. Konføderationen, som er markant mere nationalistiske end den siddende regering og dens yderfløje.

Meningsmåling 28 – 30 december

33 procent *) – Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) – 2

26 procent – Borgerkoalitionen (KO) + 2

13 procent – Polen 2050 (Holownia) – 2

10 procent – Konføderationen (KON) + 1

7 procent – Ved ikke + 1

6 procent – Venstre (Lewica) – 1

5 procent – Bondepartiet (PSL) + 1

1 procent – Gowin

*) Forenet Højre – PiS inklusiv de to koalitions-partnere.

Aldersfordeling

Målingen viser også, at hver anden polak over 50 år stemmer på regeringspartiet, mens de fleste unge hovedsageligt vælger oppositionspartierne Borgernes Platform, Polen 2050 og Venstre.

64 procent af polakkerne vil deltage, hvis der var valg nu.

Meningsmålingen er gennemført af Ipsos for OKO.press og udført ved hjælp af CATI-metoden (telefon) den 28.-30. december 2021.

Støt polennu.dk – et frit dansk medie om Polen. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – På forhånd tak, du gør en forskel.

LINK: Ipsos Analyse

LÆS  Kaczynski til journalist: Jeg må behandle dig som en fra Kreml

LÆS  Præsident har hastegodkendt ny lov om kommission