Årsdag for Auschwitzs befrielse

  Auschwitz_museum_får_penge_fra_Tyskland_Martin_Bager_polennu

  Indgangen til Auschwitz udryddelseslejren, hvor der under den anden verdenskrig døde over 1 million mennesker . Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  OSWIECIM: Søndag markeres 68. årsdagen for befrielsen af den tyske nazistiske udryddelseslejr Auschwitz. Den 27. januar 1945 blev lejren befriet af den Røde Hær.


  Overlevende fra Auschwitz, repræsentanter for forskellige religioner samt polske og russiske myndighederne vil deltage i højtideligheden. Den 27. januar er siden 2005 FNs International Holocaust Mindedag.

  Stærk symbol

  Inden befrielsen blev der i Auschwitz slået over en million mennesker ihjel af forskellige nationaliteter: hovedsageligt jøder, men også polakker, romaer, russere og folk fra andre nationer. Auschwitz er det stærkeste symbol på holocaust og de tragiske hændelser uden Anden Verdenskrig.

  Ny russisk udstilling

  Under dette års ceremoni åbnes der en ny russisk udstilling, som fortæller om 20.000 russiske fangere i Auschwitz. En del af udstillingen er tegningerne af Zinowij Tolkaczew, der som russisk soldat tog del i udryddelseslejrens befrielse.

  Symbolsk maleri

  Det visuelle symbol for 68. årsdag for Auschwitz befrielse er maleriet af en polsk-jødisk overlevende, Halina Olomucka. Hendes maleri, “Befrielsen”, anskueliggør fangernes glæde over befrielsen, men også deres usigelig traume, som skal bæres på til livets ende.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Auschwizt-Birkenau Museets hjemmeside