Årsdag for første frie valg markeret i Polen

  4_juni_markeret_i_Polen_første_frie_valg_polennu

  Fra venstre mod højre: Jan Krzysztof Bielecki, Hanna Suchocka, Lech Walesa og præsident Bronislaw Komorowski,. Foto: gov.pl.


  WARSZAWA: Den første polske statsminister efter de første frie valg, Tadeusz Mazowiecki og andre tidligere statsledere, var med i går, da årsdagen for de første frie valg blev fejret.


  Ved en ceremoni i går ved præsidentpaladset, der blev overværet af flere tidligere statsledere, herunder også den tidligere præsident Lech Walesa, blev starten på weekendens markering af 4. juni indledt.

  4. juni 1989 var dagen for de første frie valg i Polen, og overgangen til et frit og demokratisk Polen.

  Events

  I Warszawa, er en bred vifte af open-air arrangementer med musik-og danseforestillinger, bogmesser og udstillinger, som alle har til formål at genskabe den glade stemning i juni 1989, da Solidarnosc vandt.

  4. juni 1989

  Valget den 4. juni 1989 blev afholdt fire måneder efter starten på Rundbordssamtaler mellem de kommunistiske myndigheder og oppositionen (Solidarnocs).

  Under Rundbordssamtalerne blev Solidaritet (Solidarnosc) formelt anerkendt, og der blev opnået enighed om at afholde frie og delvist uafhængige parlamentsvalg den 4. juni.

  Sikker sejr fejlede

  Kommunisterne var sikre på at vinde, da ingen kendte Solidarnosc-kandidaterne. Men da de fleste kandidater fra Solidarnosc blev fotograferet sammen med Lech Walesa, som alle kendte, så blev oppositionen den helt store vinder, og vandt 99 ud af 100 pladser i Senatet, og 160 pladser i Sejmen (Underhuset), som var det maksimale.

  Første Solidarnosc statsminister

  Den 12. september 1989 blev Tadeusz Mazowiecki taget i ed i, som den første demokratiske valgte statsminister under kommunismen i Central- og Østeuropa.

  Med Berlin-murens fald i november samme år, faldt aftalen om Europas deling der blev indgået i Jalta, fra hinanden, og Europa blev genforenet.