Årsdag for kvinders valg- og stemmeret i Polen

  polen_kvinde_fodbold_polen_ude_polennu

  De polske kvinder var blandt de første i verden der fik stemmeret. Mandag var det 98 år siden, og i dag er hvert tredje medlem af det polske parlament en kvinde. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Mandag var det 98 år siden at polske kvinder fik stemmeret ved en lov der blev underskrevet få uger efter at Polen genopstod som nation.


  Den 28. november 1918 underskrev general Jozef Pilsudski en ny valglov, det betød at kvinderne fik stemmeret. Loven gjorde også de polske kvinder valgbare, og ved det første valg året efter blev kvinderne repræsenteret i det polske parlament med lidt under to procent.

  Frihed også for kvinder

  At gøre de polske kvinder valgbare og stemmeberettiget var noget af det første den nye nation Polen, der genopstod i røgen af Første Verdenskrig i 1918, satte i værk. Første gang de polske kvinder kunne stemme var i januar 1919.

  Før USA

  De polske kvinder fik dermed tidligere stemmeret til de demokratiske processer end i USA, Storbritannien og Frankrig. I Danmark vedtog man en valglov i 1915, der gav kvinder valgret og stemmeret. Første gang de danske kvinder kunne stemme var ved valget i 1918.

  Hver tredje er kvinde

  I dag er 33 procent af parlamentsmedlemmerne i Polen kvinder, mens det er 14 procent af senatorerne.