Årsdag for Stalins ordre til henrettelse af polske topfolk

Henrettelse
Polakkerne troede de var venner med russerne, men først for sent fandt de ud af at de skulle henrettes. En bøddel stod for 7.000 ud af de i alt 22.550 polakker fra den polske top. Billedet er fra Andrzej Wajdas film Katyn. PR-foto.

KØBENHAVN: I dag er det 82 år siden at Sovjetunionens diktator Josef Stalin gav ordre til henrettelse af polske topfolk og officerer.

LÆS  Putin bekræfter vores advarsler om afpresning

Den 5. marts 1940 – i dag for 82 år siden – underskrev Sovjetunionens diktator Josef Stalin ordren om henrettelse af cirka 22.550 polakker. De udgjorde den polske elite, eller det som var tilbage af den, efter tysk og russisk besættelse af Polen.

Henrettelse af eliten

Det var borgmestre, forstandere, rektorer, forretningsfolk og mere end 15.000 af dem var officerer i den polske hær. Polen blev angrebet af Tyskland og Sovjetunionen i september året før, og andre højtstående polakker var allerede flygtet ti Frankrig og England. Men det hele foregik i dyb hemmelighed, og først da Vladimir Putins forgænger Boris Jeltsin kom til magten, blev dokumenter i 1992 overbragt til den daværende polske præsident Lech Walesa. Den 13. april 1990 indrømmede Sovjetunionens sidste leder Gorbatjov, at det var den hemmelige russiske enhed NKVD, der stod bag mordene.

Indtil da var det forbundet med livsfare at spørge i Polen og de andre lande i Østblokken, hvad der blev af de i alt 22.500 polakker. Udryddelsen af den polske elite, skulle gøre det umuligt for polakkerne at genopbygge en stat efter krigen.

Katyn TRAILER (English subtitles)

Scener fra Andrzej Wajda filmen: Katyn. Wajda mistede selv sin far i Katyn. 

Fundet i 1943

De første knap 4.000 lig blev fundet af tyskerne i foråret 1943 i Katyn skovene, da de tyske nazister havde erobret området omkring Smolensk i Rusland. Josef Stalin nægtede ethvert kendskab til henrettelserne, selv om han selv gav ordren tre år tidligere.

950 af de savnede Katyn-ofre er fundet i Ukraine

Tabu til 1990

Sagen om Katyn blev afvist ved det retslige efterspil for Anden Verdenskrig, selv om Stalin ønskede at tyskerne skulle dømmes for den forbrydelse også. De pårørende til de myrdede, blev tvangsdeporteret til Sibirien og Kasakhstan, så de ikke kunne spørge til deres myrdede familiemedlemmer. England, Tyskland og USA vidste allerede dengang, at det var Sovjetunionens Josef Stalin der havde myrdet polakkerne. Der mangler stadig at blive fundet cirka 4.000 lig, ud fra den navneliste med 22.550 navne.

LÆS  Belarus: Russiske lejesoldater fra Wagner vil til Polen

 

USA og England dækkede over mord i Katyn

Katyn mordene markeres hvert år den 13. april, det var den dag i 1990 at Moskva indrømmede henrettelserne – 50 år efter at mordene fandt sted.

LÆS  General: Flere provokationer er uundgåelige

De cirka 22.550 polakker blev henrettet systematisk, nærmest på samlebånd, og med et enkelt nakkeskud. Den russiske kynisme når det gælder menneskeliv, og de russiske løgne om virkelighed er en kendt sag. Sådan var det i 1940 – og sådan er det stadig. I 2009 skrev det danske blad Arbejderen, at det var Tyskland der stod bag mordene i Katyn.

Den russiske diktator Josef Stalin døde den 5. marts 1953 – præcis 13 år efter at han underskrev dødsdommen for 22.550 polakker.

LINK: Katyn museum Warszawa

Støt polennu.dk og få flere nyheder fra Polen på dansk. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00. På forhånd tak.