Toppen_af_Polen_lagde_krans_den_10_april_2011

kl. 8.41 – Polens præsident Bronislaw Komorowski, statsminister Donald Tusk, Sejmen formand Grzegorz Schetyna og Senatsformanden Marskal Bogdan Borusewicz tænder lys og lægger en krans på mindesmærket ved den militær katedral i Warszawa.

LÆS  Kaczynski kan straffes for sin kommunist-fortid

OPDATERET: Polen har i dag mindet den afdøde præsident Lech Kaczynski, der omkom for et år siden i dag ved en flyulykke ved Smolensk. Præsidenten og 95 andre var på vej til markeringen af 70 året for afsløringerne af gravene i Katyn.

LÆS  30-års dagen for russisk Katyn-indrømmelse

I dag er det et år siden, at præsident Lech Kaczynskis fly med 96 om bord, kolliderede med en trætop i tæt tåge ved Smolensk, og styrtede til jorden. Alle ombordværende blev dræbt.

Polennu.dk genudgiver artiklerne om tragedien øverst på siden, og de ’gamle’ artikler er forsynet med s/h foto i dag, i respekt for polakkernes tab og sorg. I ugen efter ulykken, gik alle de polske netmedier i sort og grå nuancer. Alle artiklerne kan findes i spalten til højre, ligesom de altid er tilgængelige i vores arkiv.

Polen i sorg

I dag har Polens præsident Bronislaw Komorowski, statsminister Donald Tusk, parlamentsmedlemmerne og diplomaterne, pårørende til ofrene deltage i mindehøjtideligheder flere steder i Polen.

De største ceremonier var i Warszawa, Krakow, Smolensk, og Katyn, den første var i går i Smolensk med deltagelse af præsidentfruen, og den sidste bliver i morgen.

Topmøde i Katyn

I morgen mødes Polens præsident Bronislaw Komorowski med Ruslands præsident Dimitrij Miedwiediew i både Katyn og Smolensk, for at markere begge tragedien for et år siden, og for 71 år siden, under Anden Verdenskrig.

Oppositionen kan selv

LÆS  Ambassadør rejser hjem med fin dansk orden

Medlemmer af PiS-partiet, som den afdøde præsident kom fra, og som i dag ledet af hans tvillingbror Jaroslaw Kaczynski, har ikke deltaget i de officielle ceremonier. De har holdt sig for sig selv, og haft deres eget program for dagen.

Nederst kan findes det officielle polske program for dagen, og PiS-medlemmernes program, som de så ud fra dagens begyndelse.
Der er valg i Polen til oktober.

Officielle ceremonier i dag

kl. 7.27 – gudstjeneste for familierne til ofrene for ulykken i Warszawa Okecie lufthavn – præcist for et år siden lettede flyet med retning mod Smolensk i tåge.

LÆS  30-års dagen for russisk Katyn-indrømmelse

kl. 8.41 – Polens præsident Bronislaw Komorowski, statsminister Donald Tusk, Sejmen formand Grzegorz Schetyna og Senatsformanden Marskal Bogdan Borusewicz vil tænder lys og lægger blomster på mindesmærket ved den militær katedral i Warszawa. Præcist for et år siden styrtede flyet ned.

kl. 10.00 – Gudstjeneste i Krakow til ære for Maria og Lech Kaczynski, og de 94 øvrige omkomne.

kl. 10.30 – den vigtigste ceremonien vil finde sted på Powazki kirkegård i Warszawa, hvor der rejses et monument for ofrene. Bronislaw Komorowski, Donald Tusk, Warszawa borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz og familierne vil være til stede.

kl. 19.00 – den Nationale Opera opfører en gallakoncert dedikeret til ofrene i Smolensk. Polens præsident Bronislaw Komorowski vil overvære koncerten, der er arrangeret af det polske Kulturministerium.

PiS ceremonier i dag

kl. 8.00 – Gudstjeneste i Warszawa med Jaroslaw Kaczynski. Bagefter vil Kaczynski lægge blomster og bede foran præsidentpaladset.

kl. 12.00 – Kaczynski går sammen med PiS parlamentsmedlemmer til kirkegården Powazki, men kun hvis det officielle arrangement er helt slut.

LÆS  Vindersang i polsk radio ramt af censur og oprør

kl. 14.00 – PiS vil starte en ny organisation, der skal bære den afdøde præsidents navn. Formålet er at holde gudstjenester hver den 10. i en måned, og derefter går i flok til præsidentpaladset.