Abort-protesterne fortsætter – polakkerne er i oprør

Flere og flere polakker tager del i de omfattende protester mod nyt abort-forbud, som den polske ledelse ville luske igennem i ly af corona-krisens restriktioner. Men det holder ikke polakkerne tilbage. 70 procent af polakker vil fastholde eller lempe den gældende abortlov. Foto: Piotr Lapinski, LAPP PRESS Warszawa.

WARSZAWA: Tusindvis af polakker er på gaderne i protest mod Kaczynski-regimets nye abort-forbud. I flere byer meldes der om det største antal demonstranter i nyere tid.

LÆS  Parlament skal stemme om nye stramninger af abortlov

Tusindvis af polakker er fortsat på gaderne i mange polske byer, og politiet har måtte bruge tåregas i flere steder. Politiet forsøger også at håndhæve corona-restriktionerne overfor demonstranterne med bøder, og der er meldt om voldelige sammenstød mellem politi og polakker.

“Dette er krig”

Under mottoet: Dette er krig! – begyndte demonstrationerne i dag foran regeringspartiets (Lov og Retfærdighed – PiS) hovedkvarter i Warszawa. Samtidig har der siden torsdag eftermiddag været demonstrationer i nærheden af Jaroslaw Kaczynskis hus, som nu beskyttes af op til 50 af politiets mandskabsvogne med kampklædte betjente.

Forbryderisk

Forargelsen over at regeringspartiet, via en politisk udpeget forfatningsdomstol, ophæver muligheden for at få abort midt i en corona-krise, har gjort mange polakker gale og krigeriske. Tidligere statsminister Donald Tusk har ligefrem kaldt handlingen for; forbryderisk. Politikere og kunstnere har også meldt sig under fanerne.

Også i PiS-byer

I Katowice, Poznan, Wroclaw, Krakow, Gdansk og 50 andre byer er ramt at voldsomme demonstrationer.

I flere af byerne, blandt andet i Gdansk, har demonstranter blokeret flere centrale veje og blokeret for trafikken. Selv i de traditionelle PiS-byer, som Bialystok i det østlige Polen, meldes der om et rekordstort antal demonstranter. I Poznan og andre steder, medbringer demonstranter opslåede paraplyer, for lettere at kunne overholde afstandskravet på 1,5 meter.

Folkeafstemning om abort?

Lederen af Bondepartiet (PSL) og tidligere minister, Władysław Kosiniak-Kamysz appeller lørdag til statsminister Mateusz Morawiecki om at suspendere afgørelsen i den nye forfatningsdomstol. Den tidligere præsidentkandidat mener, at spørgsmålet om abort skal ud til folkeafstemning.

LÆS  Kaczynski: Polske kvinder drikker for meget til at få børn

– Beslutningen er truffet af forfatningsdomstolen i en vanskelig tid for os alle, og hvor mange af vores landsmænd er bekymret for eget og familiemedlemmernes liv og helbred. Det er meget skadeligt, og det åbner nye fronter i en ideologisk krig, siger PSL-lederen lørdag.

LÆS  Polsk toppolitiker: Det kan også ske i Danmark

Appellen til statsministeren sætter ham i en svær situation, da det næppe er med statsministerens gode vilje, at det rabiate abort-forbud – eller næsten forbud – er gået igennem forfatningsdomstolen. Det er Kaczynskis værk, og det ved polakkerne også. Derfor er der mange demonstranter og lys, foran PiS-formanden hus i Warszawa.

Flere demonstrationer

Situation i Polen er her til aften stadig anspændt. Der er varslet nye store demonstrationer, og politistyrker fra oplandet til de store byer, er kaldt til byerne som assistance. Politiet står i en svær situation, men politistyrker er flere gange blevet angrebet af vrede polakker.

Demonstrationer foran kirker

Der er også demonstrationer foran kirker, hvor deltagerne råber skældsord som; pædofile, syge præster. Og der er bannere med ord som, religion hører til i kirkerne. Ikke i politik.

Flere polske medier melder om en meget anspændt stemning, der nemt kan udvikle sig dramatisk natten igennem. polennu.dk følger udviklingen.

Flere nyheder fra Polen? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp.
DKK 100,00
DKK 200,00
DKK 500,00
Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer. På forhånd, tak.

LÆS  Polsk toppolitiker: Det kan også ske i Danmark