Advarsel fra EU: Tre uger til at fjerne Tusk-lov

Polens præsident
Polens præsident Andrzej Duda kan ikke tilbagekalde sin egen lov, men onsdag indleder parlamentet i Polen arbejdet på en ny lov, der kan erstatte den gamle. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polen har torsdag modtaget endnu en advarsel fra EU. Den nye Tusk-lov skal ophæves inden tre uger, ellers går sagen til EU-domstolen.

LÆS  Ukraines statsminister: Polen er uvenlig og populistisk

Den nye Tusk-lov har udløst endnu en advarsel fra EU til Polen. Europa-Kommissionen har indledt en særlig proces på grund af det polske brud på EU-lovgivningen. Kaczynski-regeringen har nu fået tre ugers frist til at rette i loven eller fjerne den helt.

EU har reageret prompte overfor Polen, og i Bruxelles har man da også luret formålet med loven. Det er meget ekstraordinært, at Europa-Kommissionen har reageret så hurtigt på en ny lov.

Hvis ikke Polen retter ind, vil sagen overgå til EU-domstolen og andre sanktioner mod Polen vil blive taget i brug. Loven om den særlige kommission der kan hindre polakker i at stille op til valget – Tusk-loven – er nemlig trådt i kraft.

(Fortsættes under)

Europa-kommissionen indleder ny sag mod Polen

LINK: Europa-Kommissionen indleder ny sag mod Polen

Sagen kommer meget ubelejligt for Kaczynski-regeringen og Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) før efterårets valg.

Loven om kommissionen har som officielt formål, at afslører polakkers samarbejde med russere, og straffe dem. Det kan man allerede, og det kræver ingen ny lov. Til gengæld anklages loven for at være inspireret af kommunistisk Moskva tankegang, da kommissionen uden rettergang og uden offentlige beviser, kan besluttet at forhindre polakker i at stille op til valget. Perioden der skal fokuseres på begynder i 2007 – det år hvor Donald Tusk blev statsminister i Polen. Året før var det partiformand Jaroslaw Kaczynski, der var statsminister.

LÆS  Ingen debat mellem valgets to hovedpersoner

Advarsel: Ingen sommerferie

Europa-Kommissionen og EU-domstolen holder ikke ferie under dette sagsformål er det blevet understreget fra Bruxelles. Her ved man godt at det er en kamp mod uret, da loven allerede er gældende og at valget i Polen senest skal holdes den 5. november.

LÆS  Seneste måling: Regeringspartiet overhalet af oppositionen

Fortrød underskrift

Præsident Andrzej Duda fortrød sin underskrift, samme dag som EU og USA kritiserede den. Men han kan ikke trække sin underskrift tilbage. Derfor har han nu lavet et nyt lovforslag om kommissionen, som parlamentet skal vedtage, og som han igen skal underskrive. Så kan den nye lov erstatte den gamle, som præsidenten nu har fortrudt.

Onsdag den 13. juni skal loven behandles i det polske parlament.