Afbud fremkalder hård international kritik

  Solidaritet er et tomt ord i Europa, mener Tjekkiets præsident Vaclav Klaus, efter at flere vesteuropæiske statsledere og EU-topfolk udeblev fra den polske præsidentbegravelse i Krakow, søndag. Arkivfoto.


  PRAG: Tjekkiets præsident kalder det for ’utilgiveligt’, at EU og flere vesteuropæiske lande blev væk fra den polske præsidents begravelse. I Danmark er der også rejst kritik.


  Solidaritet er et tomt ord i Europa, siger Tjekkiets præsident Vaclav Klaus.

  Det sker efter søndagens præsidentbegravelse i Krakow, hvor flere vestlige statsoverhoveder meldte afbud på grund af vulkanasken over Europa.

  Uden EU

  Blandt de, der havde annonceret deres deltagelse i begravelses-ceremonien i Krakow, men aflyste på grund af flyveforbuddet, var formanden for Europa-kommissionen Jose Manuel Barroso og EU’s præsident Herman Van Rompuy.

  Eneste repræsentant for EU i Krakow var den polske politiker Jerzy Buzek, der er formand for Europa-Parlamentet.

  Ingen ’Solidarnosc’

  – Den omstændighed, at Canadas og Australiens premierministre ikke deltog i begravelsen (af det polske præsidentpar, red.) er ret forståeligt.

  – Men det er helt utilgiveligt, at nogle europæiske ledere og embedsmænd fra Bruxelles ikke kom til begravelsen, siger den tjekkiske præsident til tjekkisk radio.

  – Det er bevis for, at solidariteten i EU bare er et tomt ord, tilføjede Vaclav Klaus.

  Kritik af dansk udenrigsminister

  Også i Danmark har den manglende danske deltagelse fremkaldt reaktioner. Både tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (A) og tidligere justits- og forsvarsminister Hans Engell (C) forstår godt at den danske monark ikke kunne nå frem, men mener samtidig, at det er en fejl, at Danmarks udenrigsminister ikke var kørt til Krakow for at tage del i den polske sorg.

  Kritikken af udenrigsminister Lene Espersen blev rejst i søndagens nyhedsudsendelser på TV 2. De to tidligere ministre mener, at den danske udenrigsminister burde være kørt til Krakow i ’sit rullende kontor’ for at vise respekt overfor Polen og det polske folk.

  Bureaukrati i protokollen

  Men den danske protokol, der koordinerer landets officielle repræsentationer, kommer den nye danske udenrigsminister til undsætning.

  – Kotymen ved statsbegravelser er, at det er landenes statsoverhoveder, der repræsenterer de enkelte lande. Dronningen var forhindret, og derfor sendte hun en kongelig repræsentant – den danske ambassadør i Polen.

  Det er helt efter bogen, siger Udenrigsministeriets protokolchef Jette Norddam. Protokolchefen afviser dermed, at udenrigsminister Lene Espersen burde have deltaget i søndagens statsbegravelse af Polens præsident Lech Kaczynski.

  Audiens på Fredensborg Slot

  Dronning Margrethe modtog i stedet den polske ambassadør i Danmark, Adam Halamski, på Fredensborg søndag eftermiddag, hvor også den danske udenrigsminister Lene Espersen deltog.

  Tidspunktet for audiens forhindrede dermed den polske ambassadør i at overvære sin præsidents begravelse, der begyndte i Krakow en time tidligere.